Русия глоби туитър, фейсбук и телеграм заради премахнато незаконно съдържание

https://www.24chasa.bg/novini/article/10013432 www.24chasa.bg

Руските съдебни власти глобиха днес социалните медии Туитър и Фейсбук и мобилното приложение Телеграм заради това, че не са изтрили съдържание, смятано за незаконно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На Туитър беше наложена глоба от 5,5 милиона рубли (около 75 000 долара), на Фейсбук - 6 милиона рубли (81 350 долара), а на Телеграм - 11 милиона рубли.

Глобите бяха наложени в момент, в който между Русия и големите технологични компании има по-широка конфронтация. Руските власти искат да накарат чуждестранните компании да отворят свои офиси в Русия и да съхраняват личните данни на руснаците на нейна територия. През последните месеци Москва предприе стъпки за регулиране и ограничаване на властта на социалните медии и технологичните гиганти, като наложи малки глоби за нарушения, свързани със съдържанието.

Други държави също призовават социалните медии да положат повече усилия във връзка с контрола върху съдържанието. Британският министър-председател Борис Джонсън се срещна миналата седмица с представители на социалните медии и предупреди, че може да им бъдат наложени глоби в размер на 10 процента от световните им приходи, ако не премахнат своите платформи публикации, съдържащи омраза и расизъм.