Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

https://www.24chasa.bg/novini/article/10013552 www.24chasa.bg
Лъчезар Иванов

“Свободна Европа” съобщи, че ДАНС и комисията на Цацаров проверяват депутата за пране на пари

Политикът, който е лекар, потвърди, че е консултирал компанията Enzolytics, получавал е акции вместо пари и през 2021 г. ги е продал за 1,6 млн. долара

Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, попитан от “24 часа” дали е проверяван от службите заради продажбата през 2021 г. на акции от американска компания, печелейки от тази сделка 1,6 млн. долара.

“Свободна Европа” съобщи, че спецслужбите ни проверявали политика заради внушителната печалба и съмнения за пране на пари.

Според публикацията Иванов, който е лекар по образование, е консултат от 2018 г. към американската компания Enzolytics, разработваща лекарства. “Свободна Европа” уточнява, че тази фирма се ръководи от българина Хари Жабилов, чието име нашумава в България преди десетилетие, когато се разработва препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е бил тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

Вместо пари като възнаграждение депутатът Иванов получавал акции на компанията, а част от тях продал на фондовата борса в Ню Йорк.

ДАНС засича тази сделка и информира антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров.

Тя от своя страна събира всички нужни документи и сведения от Лъчезар Иванов и ги изпраща към прокуратурата.

“Работя повече от 6 г. по проект ITV1 за имуномодулатор - лекарство за хора с имунен дефицит. Получих договора с доста закъснения. Сключих го през 2018 г. Сега за България за пръв път ще се произвежда биологичен препарат оригинал. Благодарение на работата ми ще се произвежда в Радомир, а не в Кентъки например. Освен това в България ще се правят клиничните проучвания”, разясни Иванов.

Политикът потвърди, че е получавал акции вместо хонорари за консултантската си работа, а това негово лично желание било да не взема заплата. Така се сдобил с 20 млн. акции на фиксирана цена от 0,0001 долара всяка, което прави общата сума от 2000 долара, а под 5000 лв. няма задължение да се декларират.

Депутатът посочи, че компанията има общо 3 млрд. акции, а пазарната им капитализация е 565 млн. долара.

“Как мога да повлияя на една чуждестранна борса?”, пита Иванов. Освен че е предоставил документи на КПКОНПИ, и Комисията за финансов надзор е получила документи от фирмата брокер, която е търгувала с акциите на Иванов.

“Два пъти ме повикаха от КПКОНПИ. Бях в предизборна кампания и затова бях с имунитет. Но не ме призоваха по законния ред с официална призовка, а по телефона, за справка”, разказа Лъчезар Иванов.

Финансови данни показват, че акциите на компанията Enzolytics рязко са поскъпнали през февруари тази година на 0,8290 долара.

Милионер ли сте, попитахме депутата от ГЕРБ. “Да, така е. Не го крия. Взел съм акциите на 0,0001 долара, а реално си ги получих тази година. Сега са по-скъпи и си ги декларирах при влизане в 45-ото НС и нямам никакви притеснения”, отговори той.