САЩ наложиха санкции на кубинския министър на отбраната и на подразделение на вътрешното министерство на Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/10013689 www.24chasa.bg
Алваро Лопес Миера

САЩ въведоха днес санкции кубинския министър на отбрната Алваро Лопес Миера и срещу специално подразделение на кубинското вътрешно министерство заради предполагаеми нарушения на човешките права при потушаването на антиправителствените протести в Куба този месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Финансовото министерство на САЩ заяви, че наказателните мерки засягат министъра на революционните въоръжени сили на Куба генерал Алваро Лопес Миера и подразделението на специалните сили на вътрешното министерство.
Санкциите представляват първите конкретни стъпки на правителството на американския президент Джо Байдън за оказване на натиск върху кубинското комунистическо правителство в момент, в който американски конгресмени и представители на кубинската диаспора в САЩ призовават Вашингтон да демонстрира по-сериозна подкрепа за най-големите протести в Куба от десетилетия.
Бързината, с която американското правителство подготви нови санкции, е допълнителен сигнал, че Байдън едва ли скоро ще смекчи подхода на САЩ към Куба, след като неговият предшественик Доналд Тръмп отстъпи от политиката на историческо подобряване на отношенията между двете страни, която водеше правителството на Барак Обама.