Съветът за сигурност на ООН отхвърли проект на руска резолюция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10014022 www.24chasa.bg
Съветът за сигурност на ООН СНИМКА: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН отхвърли днес проект на резолюция, представена от Русия, в подкрепа на номинирането на германец за нов върховен международен пратеник за Босна и Херцеговина, но при условие, че неговото бюро ще бъде закрито на 31 юли 2022 г., нещо, на което се противопоставят западните страни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Освен Русия, проектът на резолюция беше внесен и от Китай. Той получи подкрепата само на страните вносителки, а всички останали страни членки на Съвета гласуваха "въздържал се". Нужни бяха 9 от 15 гласа, за да бъде одобрен текстът и то без вето от нито една от петте постоянни членки на Съвета.

Отхвърлянето на проекта на резолюция не поражда обаче изненада. Преди гласуването западни дипломати обвиниха Москва, че иска да подкопае доверието в офиса на върховния представител в Босна и Херцеговина и в бившия германски министър на земеделието Кристиан Шмит, който трябваше да встъпи в длъжност на поста на 1 август. На 27 май Шмит беше посочен за върховен представител от Съвета за прилагане на споразумението за мир от 1995 г., съставен от 55 страни и независим от ООН.

Русия от няколко години се опитва да постигне затварянето на бюрото на върховния международен представител в Босна и Херцеговина, когото обвинява в пристрастност в ущърб на сърбите в Босна. Москва беше заявила през юни, че отказва категорично да приеме номинацията на германеца, който трябва да наследи на поста Валентин Инцко, оттеглил се след 12 години работа.

Сега след отхвърлянето на проекта на резолюцията Русия заяви, че постът на върховен представител остава вакантен и не смята за законна номинацията на Шмит.

Според западните страни е необходимо международно наблюдение на Босна и Херцеговина. Според тях също така Съветът за сигурност на ООН няма компетенцията да одобрява или отказва номинацията на Шмит. Днес след гласуването заместник постоянният представител на САЩ в ООН Ричард Милс повтори американската позиция и каза, че Русия със своя проект на резолюция се опитва да подкопае Дейтънското мирно споразумение.