Видеозавещание: Може ли изборът на премиер да обърне каруцата на диалога

https://www.24chasa.bg/novini/article/10015865 www.24chasa.bg
Митьо Маринов СНИМКА: Румяна Тонева

Ще разберем дали отиваме на следващи избори едва след като узнаем кой ще оглави кабинета на "Има такъв народ"

За тези, които не желаят да четат, може да гледате коментара на Митьо Маринов на видео:

46-ия парламент удари първия си звънец и работата започна. На първото си редовно заседание депутатите приеха 2 нови комисии - за "Росенец" и за разследване на полицейските насилия на летните протести от миналата година. Отново сформираха и комисията на Манолова за ревизия на властта. Големият въпросителеон обаче все още стои.

Ще има ли следващо редовно правителство?

Изглежда, че това, което обещаваха последните седмици партиите - повече диалогичност, не са напразни обещания. Още в първия работен ден на парламента от "Има такъв народ" изпълниха обещаното и поканиха на разговори партиите за разговор. Всички, но без ГЕРБ.

Като парламентарен репортер чувам от всеки ъгъл на кулоарите, че следващо правителство ще има. Сякаш е ясно или поне така им се иска на всички.

Това, което обаче може да обърне каруцата на диалогичността и следващия кабинет е предложението за премиер на ИТН. От партията все още са покрили в тайнство ревизирания си кабинет. Не е ясно кои от предложените преди 2 седмици министри ще отпаднат и кой ще го оглави. Незадоволеното любопитство, разбора се, винаги поражда слухове. Така някои спрегнаха името на председателката на парламента Ива Митева за следващ премиер, други пък посочиха Меглена Кунева. Съвсем скоро ще разберем кой ще бъде предложен за поста.

Именно премиерската кандидатура на Николай Василев беше причината партиите на протеста, чиято подкрепа най-силно се очаква от ИТН, да отправят критики и да заявят, че няма на всяка цена да подкрепят следващо правителство. Така че единственият начин да разберем дали отиваме на следващи избори на есен, когато ще избораме и президент, ще разберем не от консултациите между партиите този уикенд, а едва когато узнаем кой е премиерът на "Има такъв народ".