Д-р Симидчиев: COVID е по-тежък при хората в градове с мръсен въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/10016306 www.24chasa.bg

Всички органи в човешкото тяло могат да бъдат увредени от мръсния въздух. Фините прахови частици с размер под 2,5 микрона са толкова дребни, че тдостигат до алвеолите. Оттам влизат в кръвта и с нея достигат до всички органи, които са кръвоснабдени. А коронавирусната инфекция може да протече по-тежко при хора, които живеят в среда с мръсен въздух, предупреди по радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

„Въздушното замърсяване променя имунната реакция на нашия организъм и отваря вратата за инфекции. Хората, които живеят в по-замърсена околна среда, са по-склонни да боледуват от всякакви инфекции, включително вирусни. Инфекцията от коронавирус увеличава чувствителността на нашия организъм към всякакви други вредни въздействия. Имаме двустранното влияние, което взаимно се усилва и от медицинска гледна точка се получава перфектна буря“, добави д-р Симидчиев. 

При хронично излагане на мръсен въздух може да се развие ХОББ и заболявания на сърдечносъдовата система, които сме свикнали да са свързани с други фактори, но около 20% от тях се дължат на въздушно замърсяване, обясни пулмологът.