САЩ купуват още 200 милиона ваксини от "Пфайзер"/"Бионтех"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10016516 www.24chasa.bg
Ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Снимка Архив

Компанията "Пфайзер" и германският й партньор "Бионтех" съобщиха, че американското правителство е купило още 200 милиона дози от ваксината им срещу КОВИД-19, с опция за закупуване на осъвременена версия на препарата срещу нови варианти на вируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тези нови дози ще помогнат на американското правителство да осигури широк достъп до ваксини и през следващата година", каза изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.

С това общото количество на ваксинните дози, което предстои да бъде доставено на САЩ от "Пфайзер"/"Бионтех", достигна до общо 500 млн., от които по данни на американското правителство вече доставените към дата 22 юли са около 208 млн.

Миналата година "Пфайзер" сключи с властите в САЩ сделка за доставката на 100 млн. дози за близо 2 милиарда долара, с опция за закупуване на още 500 млн.

В по-голямата си част новите дози ще бъдат доставени до края на годината, а останалите 90 млн. - до 30 април догодина, заявиха компаниите.

Новата сделка между "Пфайзер"/"Бионтех" и САЩ идва на фона на засилено разпространение на варианта Делта на коронавируса в САЩ и повишение вследствие на това на заболеваемостта, което подхрани дебати дали на американците няма да е нужна и трета (така наречената "бустерна" или подсилваща) доза наесен. Сделката беше сключена след друга такава за още 200 млн. дози от ваксината срещу КОВИД-19 на "Модерна".

По-рано този месец компанията "Пфайзер" обяви, че тя и "Бионтех" възнамеряват да поискат разрешение от американските и европейските регулаторни органи за подсилваща доза от ваксината им срещу КОВИД-19.

Властите в САЩ заявиха, че американците, които са напълно ваксинирани, понастоящем не се нуждаят от подсилваща доза срещу КОВИД-19.

Компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" разработиха нова версия на ваксината, специално насочена срещу варианта Делта на коронавируса, която възнамеряват да изпитат през следващите седмици, но заявиха, че и сегашната ваксина може да осигури защита срещу варианта.