Ефективността на "Пфайзер" срещу индийския щам е 39%

https://www.24chasa.bg/novini/article/10016760 www.24chasa.bg
Ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Снимка Архив

Ефективността на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" срещу заразяване с индийския вариант на новия коронавирус е 39%, предаде ТАСС, като цитира израелското държавно радио "Кан".

Препаратът продължава да осигурява 88% защита от настаняване в болница, както и 91,4% от тежко протичане на Ковид-19, сочат данните на министерството на здравеопазването на Израел.

Проучването за ефективността на ваксината на "Пфайзер/Бионтех" е проведено между 20 юни и 17 юли.

В началото на юли израелските власти обявиха, че според данни от 6 юни ефективността на ваксината за предотвратяване на заразяване с индийския вариант, известен и като Делта, на новия коронавирус е намаляла до 64%. Препаратът на "Пфайзер/Бионтех" продължава да осигурява 93% защита от настаняване в болница и от тежко преболедуване.

Според радио "Кан" през юни в Израел от Ковид-19 са се разболели около 2400 души, като почти 40% от тях са били ваксинирани. От тези, които са развили тежки симптоми на новия коронавирус в последния месец, 35% са били с поставена ваксина.

Израел започна ваксинация с препарата на "Пфайзер/Бионтех" на 20 декември миналата година. Според Министерството на здравеопазването към днешна дата първата доза са получили около 5,7 милиона израелци, а втората е поставена на 5,3 милиона души, което е съответно около 60% и 56% от населението на страната.