Страх от санкции накара Русия да се изключи от глобалния интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10016776 www.24chasa.bg
Русия се стреми към суверенен интернет. СНИМКА: Пиксабей

Според Кремъл страната трябва да е готова за всичко

Русия е успяла да се изключи от глобалния интернет по време на тестове през юни и юли, съобщи московският вестник “РБК”, позовавайки се на документи от работната група, натоварена с подобряването на интернет сигурността на Русия.

Страната прие в края на 2019 г. законодателство, известно като “закон за суверенния интернет”, което се стреми да предпази страната от това да бъде отрязана от чужда инфраструктура. Това бе отговор на Русия към “агресивния характер” на националната стратегия за киберсигурност на САЩ. Законодателството предизвика смут сред активисти за свобода на словото, които се опасяват, че този ход ще засили правителствения контрол на киберпространството.

Скорошните тестове, включващи всички големи руски телекомуникационни компании,

се провели от 15 юни

до 15 юли и били успешни,

сочат предварителните резултати, отбелязва “РБК”.

“Целта на тестовете е да се определи способността на “Рунет” (руския сегмент на интернет - б.р.) да работи в случай на външни деформации, блокирания и други заплахи”, уточнил източникът. Друг събеседник на “РБК” заявил, че била тествана способността за физическо изключване на руската част от интернет.

Засега не е ясно колко дълго е продължило прекъсването на връзката или дали е имало забележими смущения на интернет трафика.

Руският закон предвижда тестове да бъдат извършвани всяка година, но операциите бяха прекратени през 2020 г. заради усложнения с COVID-19 пандемията, допълва РБК.

Карен Казарян, ръководител на аналитичната компания “Изследователски институт за интернет”, заяви, че тестовете вероятно са били проява на активност след година бездействие и че не очаква Русия скоро да пусне напълно суверенна интернет мрежа. “Предвид общата секретност на процеса и липсата на публични документи по въпроса е трудно да се каже какво се е случило при тези тестове”, отбеляза той.

Кремъл е наясно с тестовете, обяви говорителят му Дмитрий Песков, който ги определи като навременни и настоя, че Русия трябвало да е готова за всичко. Песков също уточни, че резултатите от учението трябва да бъдат поискани от отделите, отговорни за тяхната организация - на първо място, от Роскомнадзор и Министерството на съобщенията.

“Знаем, да, за тези учения, те са от значение. Виждаме, че ние с вас живеем в епоха, в която киберпрестъпността набира скорост и все още има дефицит на активно международно сътрудничество в борбата с киберпрестъпността”, каза Песков пред репортери. Говорителят на руския президент също така отбеляза, че много страни са ревностни защитници на политиката на санкции, а инструментите на тази политика са непредсказуеми, така че “трябва да сме готови за всичко, разчитайки, разбира се, на взаимодействие и сътрудничество на първо място.”

Законодателството от 2019 г. се опитва да насочва руския уеб трафик и данни през точки, контролирани от държавни органи, и да изгради национална система за имена на домейни, която да позволи на интернет

да продължи да работи, дори

ако Русия е отрязана

През юни 2019 г. президентът Владимир Путин подчерта, че Москва трябвало да гарантира, че “Рунетът” може да функционира по надежден начин, за да се предпази от изключване на сървъри извън контрола на Русия в други държави и компрометиране на техните операции.

Държавният регулаторен орган на комуникациите Роскомнадзор отбеляза, че тестовете целели подобряване на целостта, стабилността и сигурността на руската интернет инфраструктура. Според регулатора оборудването, инсталирано като част от тестовете, било използвано от Роскомнадзор за забавяне на скоростта на социалната мрежа туитър от март насам заради неизтрито съдържание, което Москва смята за незаконно.

По-рано шефът на информационно-аналитичната агенция Telecom Daily Денис Кусков в интервю за РИА Новости заяви, че възможността за изключване на Русия от глобалната мрежа съществува, но дори да се развие подобен сценарий пак ще бъде възможно да се използват “Рунет” и вътрешните ресурси.

“Има такава възможност Русия да бъде изключена от глобалната мрежа и точно за това е създадена програмата за суверенния интернет. Като цяло ще бъдем изолирани, но в същото време все пак ще използваме онази част от интернет, а именно “Рунет”, където с използването на вътрешни ресурси ще можем да проверяваме електронната си поща, да гледаме съдържание и много други неща”, каза Кусков.