Китай наложи санкции срещу 7 американски лица и организации

https://www.24chasa.bg/novini/article/10018134 www.24chasa.bg

Неотдавна Държавният департамент на САЩ, американските министерства на финансите, търговията и националната сигурност издадоха т. нар. „Бизнес предупреждение за Хонконг“.

Службата за контрол на чуждестранните капитали на Министерството на финансите на САЩ включи 7 заместник-директори на Службата за връзки между централното правителство и Хонконг в "специално определен списък" и наложи финансови санкции.

Пекин заяви, че ще предприеме всички необходими мерки в съответствие със закона, за да защити собствения си суверенитет, сигурност и интереси. Относно това на 23 юли, говорителят на китайското Министерство на външните работи заяви, че Китай е решил да наложи ответни санкции на седем американски служители и организации.

Той заяви, че предупреждението на САЩ цели да очерни бизнес средата в Хонконг, а служителите на централното правителство са незаконно санкционирани.

Тези действия са в разрез с международното право и основните норми на международните отношения и представляват сериозна намеса във вътрешните работи на Китай. Китай твърдо се противопоставя на това и категорично го осъжда, добави говорителят.