Акад. Богдан Петрунов: Иде нова вълна, няма друг начин, освен ваксината да ни предпази

https://www.24chasa.bg/novini/article/10019418 www.24chasa.bg
Акад. Богдан Петрунов КАДЪР: БНТ

 Да гледаме към Европа - трябва много сериозно да се отнесем към факта, че заразените с делта варианта на коронавируса се увеличават. Епидемията, новата вълна е предстояща, независимо дали ще е август или септември. Въпросът с ваксините не е някакъв каприз. Ваксините спасяват от мутацията на вируса. Това каза имунологът акад. Богдан Петрунов пред Георги Любенов в "Денят започва" по БНТ.

Идвал и нов бразилски вариант. Никой не може да каже колко ще са вариантите. Вероятно, подобно на грипа, ще трябва да се ваксинираме всяка година.

Преди 10 дни центърът за контрол на заболяванията в САЩ излезе с данни, че 99% от починалите не са били имунизирани. Нищо друго не може да се направи освен масова имунизация, каза той.

За мен е неприемливо лекар да излиза по медиите и да казва, че ще се имунизира само под дулото на пистолета, възмути се акад. Петрунов. Не повече от 12 до 15 процента са ваксинираните с две дози. Според него лекари, пожарникари задължително трябва да бъдат имунизирани. Въпросът за ваксинацията е въпрос на общественото здраве, не само на личното, каза акад. Петрунов. 

За него е неприемливо държавата да раздава пари или кебапчета, за да се ваксинира човек.

Сериозен проблем според акад. Петрунов е фактът, че ще бъдем принудени да изхвърлим част от ваксините.

Възможно е с Пфайзер да бъдат имунизирани бременни кърмачки, каза акад. Петрунов. Може да се ваксинират и деца над 12 г. с всичките 4 вида ваксини.

Осем милиона души в 92 страни са участвали в проучване, което показва, че маските предпазват от вируса, допълни той.       

Засега няма никакви данни, че ваксината предизвиква рак, каза акад. Петрунов. Според него мерките, които се взимат, трябва да продължат.