Деница Сачева: Смирението е необходимо за всички политически партии

https://www.24chasa.bg/novini/article/10019650 www.24chasa.bg
ДЕНИЦА САЧЕВА

Ние, групата на ГЕРБ-СДС, съвсем съзнателно взехме решението да не отидем на преговори с Радев, защото не мислим да легитимираме Радев като обединител. В момента страната е много по разделена от когато и да е. Това заяви депутатката и бивш социален министър Деница Сачева в "Неделя 150" по БНР.

За нас няма проблем да не участваме в това, което предстои да се случва, в момента се преговаря за политики. Може би пак ще получим накуп цялата програма и идеи. Предизборната програма на ИТН е напълно неизвестна. А от тяхното предложение за премиер Николай Василев бяха казани други неща, политиките са неизвестни, обясни Сачева. И допълни, че преговорите са въпрос на математически мнозинства и ГЕРБ не искат да участват.

Ние сме взели своите поуки от изборите, за нас е важен въпросът защо странят хората от изборите и защо избирателната активност е толкова ниска, коментира Сачева. Тя обясни, че това, което се случва в България, не повишава доверието на хората у политиците. Очевидно хората не одобряват воденето на политики у нас, вероятно и ГЕРБ има някаква вина. Много е претенциозно да се говори за победители на тези избори, защото ИТН не получава на 90% вота на гласоподавателите, допълни тя. Според нея смирението е необходимо за всички политически партии, включително и за ГЕРБ. Най-голямо смирение трябва да има служебното правителство, защото то не е получило гласа на народа, а се разпростира в действията си, критикува депутатката.

Нямало решение как ще гласува ГЕРБ по време на вота за новото правителство в пленарната зала. Трябвало да види конкретните политики и конкретните имена и тогава ще вземе решение. Чуваме, че има желание за приватизация на ББР и концесиониране на магистрали, но реално няма управленска програма. Нека видим каква ще е програмата на ИТН, за да видим как ще действаме ние, каза Сачева.  

Стабилно правителство е добре да има, това не значи да няма опозиция. Защото, ако всички подкрепят правителство, тогава народът ще излезе в опозиция, обясни бившата министърка. Това което постигнахме в последните години, говори ясно за капацитетът на колегите. ГЕРБ е най-подготвената партия за управление и с най-качествените експерти, изтъкна тя.

Напуснахме залата през миналата седмица,  след като беше взето решение Младен Маринов да не е част от Комисията за разследване на насилието по време на протестите, докато Хаджигенов бе избран за председател на тази комисия. Няма как да се определя със сила кой да бъде наш представител в комисията, това е категорично неправилно, обясни Сачева. Какво ще направи господин Маринов, нещо ще бъде прикрито ли? Този двоен стандарт не повишава доверието в политическите процеси. Ние се връщаме във времената, където различният глас не може да бъде изслушан. Как ви звучи, че министърът на вътрешните работи да отправя заплахи към председателят на ГЕРБ. Имаме ясни въпроси към Рашков, както за връзките му с Божков, така и за имотите му, коментира още тя. 

Ние винаги сме казвали, че е необходимо да има съдебна реформа, включително по отношение за разделяне на квотите, готови сме за дебат по темата, но не приемаме тоя сталиниски подход по темата  - има човек - има проблем, няма човек - няма проблем, коментира Сачева. 

Ние приехме закон за отчетността на прокурора и неговите заместници и той беше изготвен по препоръки, но предложеният механизъм не получи подкрепа, допълни тя. 

Според нея актуализация на бюджета трябва да има, трябва да бъдат продължени мерките за бизнеса, както и за добавките за пенсионерите.  Заявката обаче е прекалено амбициозно и няма да бъде реализирано в пълното, защото планирано е да се увеличи на 1,2 на 1,35% и да се даде надбавка на пенсионерите с пенсия под 369 лв., а предвидените пари за това са твърде недостатъчни. Ще бъде направена стъпка в повишаване на пенсиите. Въпросът е защо се борят всички за любовта на пенсионерите? И още по-важният въпрос откъде ще дойдат тези пари? Въпросът е може ли да си позволим тези идеи без да вдигаме данъци и осигуровки. Всеки който обещава повече пенсии, трябва да е достатъчно смел да каже, че ще се вдигнат данъците и осигуровките занапред, каза Сачева.

Тя очерта червените линии пред ГЕРБ: Не бихме подкрепили нищо с промяна на евроатлантическата  ориентация, против сме приватизации на ББР вероятно и др политики.