БСП иска споразумение с "Има такъв народ" за подкрепа по политики

https://www.24chasa.bg/novini/article/10020570 www.24chasa.bg
Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще искат подписването на споразумение с ИТН за подкрепа, не за коалиция. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Не става въпрос за споразумение за коалиция, обясни Корнелия Нинова

В залата никой не е повдигал въпроса за оставката ми, каза лидерката по повод провелия се по-рано протест с това искане пред централата на социалистите

БСП и "Има такъв народ" да подпишат споразумение за подкрепа по определени политики, ще искат социалистите. Това стана ясно от думите на соцлидерката Корнелия Нинова на брифинг пред медиите, след като Националният съвет на партията излъчи контактна група, която да продължи разговорите с "Има такъв народ" за подкрепа да съставят кабинет. Решението е взето със 120 гласа "за" и 1 "против".

Нинова с Вяра Емилова и Трифон Панчев
Нинова с Вяра Емилова и Трифон Панчев

Дали ще подкрепят окончателния кабинет обаче, зависи от докладите на експертните групи и след като ИТН обявят поименно предлаганите министри. Тогава ще се свика пак Национален съвет и ще се реши, обясни Нинова. 

БСП иска споразумение с

Пленумът даде мандат за 5 приоритета за преговори. Бихме искали това, което договорим и постигнем като съгласие, да бъде финализирано в споразумение за подкрепа, допълни тя, но изрично уточни, че не става въпрос за споразумение за коалиция.

БСП иска споразумение с

В контактната група за разговори на червените влизат освен Нинова и заместниците й в партията Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и др.

Националният съвет е дал мандат за разговори и с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Ще дадем мандат "Има такъв народ" да довършат пълното разграждане на досегашния модел на управление, каза лидерът на БСП.

Тя припомни основните приоритети, на които държи партията и при които имат допирни точки с ИТН, а именно: преизчисляване на пенсиите и подобряване на качеството на живот, реформа в здравеопазването за по-добра достъпност. И двете партии били на мнение, че болниците не трябва да са търговски дружества.

Образование, наука и култура е следващият ресор, в който има допирни точки за реформа, както и нуждата от качествена съдебна реформа и възстановяване на икономиката.

БСП подкрепя и влизането на Северна Македония в ЕС, но не и за сметка на българския интерес и история, обясни Нинова.

По време на пленума никой не е повдигнал темата за оставка на лидерката, съобщи самата Нинова по повод протеста на членове и симпатизанти в началото на заседанието с искане за оставка на ръководството на партията. По думите й отвън били 60 човека от общо 82 000 членове, предвождани от Калоян Паргов, Кирил Добрев и Весела Лечева. 

"Показват ви силата на вътрешната опозиция", коментира Нинова и допълни, че протестиращите не са сред хората, избрали я за лидер, затова и не можели да й искат оставката. "За мен е важно мнението на гласувалите за мен", каза тя.