Мария Бакалова: Щастлива съм в Бургас, става по-космополитен

https://www.24chasa.bg/novini/article/10021300 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Няма по-голяма чест и реклама за града ни от световни посланици като нея, каза кметът Димитър Николов след среща с актрисата

Бакалова, която покори Холивуд, ще бъде предложена за почетен гражданин на Бургас

“Чувствам се щастливо, уютно вкъщи. Надявам се, като затихне пандемията, да имам възможност да пътувам по-често и да прекарвам повече време тук - при мама, при тате и при прекрасните хора. Бургас става все по-глобален и космополитен, какъвто трябва да бъде, благодарение на прекрасния ни кмет.”

Така актрисата Мария Бакалова описа как се чувства в родния Бургас, в който не се е завръщала от 2 години. През уикенда нашата актриса, превзела Холивуд едва 25-годишна, се срещна с кмета Димитър Николов и зам.-кмета по култура Диана Саватева.

Бакалова разказа, че й

предстоят

много проекти

в България и

мечтае да

снима филм

край Бургас
От около седмица Мария е у дома и се радва на внимание и любов от бургазлии и гости на града, а нейни снимки с фенове се появиха в социалните мрежи. Бдителни почитатели я засякоха наскоро на едно от капанчетата на Северния плаж, където Мария бе с родителите си, за които неведнъж е казвала колко много липсват.

“Горд съм не само с успехите, но и със скромността на това талантливо момиче, с вродената елегантност и умереност, с нейния интелект. Очаквам с нетърпение следващите филми.

Нека намира време и занапред да се връща в Бургас, защото тя е истинско вдъхновение за младите в нашия град. Мария им доказа, че пътят към успеха зависи най-много от личните усилия, амбицията, смелостта и вярата в себе си. А ние ще се постараем Бургас да е все така уютен за нея и

всичките ни

млади хора в

странство, за

да си идват с

удоволствие
И да остават”, каза с вълнение Димитър Николов след срещата си с талантливата актриса и майка Румяна Бакалова.

Николов обяви още, че ще предложи Мария за почетен гражданин на Бургас.

“Вече е изготвена докладна записка. Няма по-голяма чест и реклама за нашия град от това да има световни посланици като нея. Повече от час разговаряхме за реализираните проекти, наситената програма и ангажиментите, които предстоят.

А най-хубавото е, че

тя не се умори

да повтаря

колко много

обича Бургас”,
допълни кметът Николов. Той останал впечатлен, че още с влизането си, Мария споделила колко прекрасно и уютно се чувства в Бургас. Показвала съпричастност към всичко, което се случва в града, и готовност да се включи в бъдещи културни инициативи.

Броени дни преди срещата с кмета Бакалова бе обявена за “посланик на дестинация България”, а почетния знак връчи служебната министърка на туризма Стела Балтова.

От Бургас Мария ще отнесе със себе си икона на Света Богородица, подарена от Димитър Николов с пожелание светицата да я закриля и занапред.

Пред местни медии актрисата леко открехна завесата около себе си, като каза, че в най-скоро време отново предстоят снимки в киното, но и като модел. След срещата в общината зам.-кметът Диана Саватева написа на страницата си във фейсбук: “Земна, умна, чаровна - Мария Бакалова! Една наистина вълнуваща среща с кмета на Бургас Димитър Николов, от тези, които раждат идеи и оставят следи.”

Повечето приятели и познати на Мария я описват точно така – земна, умна и чаровна. Такава я помнят и нейните учители от Музикалното училище в Бургас, в което тя завършва средното си образование.  

Първоначално е приета с флейта, но след VII клас записва актьорско майсторство в класа на режисьора Симеон Димитров, когото боготвори. Той бил впечатлен от нея още на първата им среща, на която

Мария

демонстрирала

талант и

самочувствие
“Дори се пошегувах, че няма нужда от преподаватели, а тя ми се похвали, че е носителка на награди, даже ми пя народни песни”, спомня си първият учител на Мария по актьорско майсторство.

“Имаше дисциплината да подреди ежедневието си така, че да се отдаде пълноценно на всяко нещо, което правеше – музика, танци, театър, гимнастика. При нея има амбиция, но не онази, маниакалната, а игрова амбиция, която я прави много целенасочена”, смята режисьорът.

“Мария имаше много хубав глас и ако беше продължила с музика, щеше да постигне много. Помня я като много сериозно и целеустремено дете и в същото време носещо харизма”, сподели пред “24 часа” преподавателката Пепа Запрянова.

Литературата била другата страст на Мария. Учителката по български Ана Великова била впечатлена от любовта на тийнейджърката към книгите. Дори била единствената от випуска, изкарала пълна шестица по предмета след VII клас.

“Сигурна съм, че ако бе продължила да се занимава с литература, също щеше да постигне големи успехи. Това се отнася и за музиката. Може би днес щеше да е известна флейтистка”, казва Великова.
“У нея няма и капка грандоманщина.

Във всяко

интервю говори

за България, за

учителите си, за

родния Бургас
Истината е, че нея всички я харесваха и обичаха”, казва Ана Великова.
Наред с актьорството Мария за кратко е и модел, а през 2014 г. печели титлата “Мис Несебър”.  

Мария Бакалова стана известна с участието си във филма “Борат 2” на продуцента, режисьор и актьор в главната роля Саша Барън Коен. Така Холивуд се запозна с Мария. А тя бе номинирана за “Оскар” за най-добра актриса в поддържаща роля.

Само преди седмици бургазлийката блесна на филмовия фестивал в Кан, където бе световната премиера на българския филм “Жените наистина плачат”.