Новият премиер – без партиен стаж във властта (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10021534 www.24chasa.bg
СТЕФАН ЯНЕВ

Асен Василев, Любомир Каримански, Кирил Петков, Петър Илиев или да остане Янев - сред вариантите

Ново условие: да няма свързани с ДС в кабинета

Останалите 4 формации няма да дават кадри на ИТН. Но и БСП иска писмено споразумение за подкрепа, а откъм ДБ настояват лично Слави да сложи парафа

Премиер, който за разлика от Николай Василев няма бекграунд в управлението, свързан със старите партии - това е профилът на бъдещия министър-председател.

“Да не се получи

както с Ники и

да се вадят неща

отпреди 20 г.”, обяснили от “Има такъв народ” на една от срещите този уикенд.

Тридневният маратон от консултации на ИТН с парламентарните сили без ГЕРБ премина в дух на разбирателство и бон-тон, или поне такива бяха изявленията след всяка от петте срещи.

А втората постигната договорка е в новото правителство да няма министри, свързани с бившата “Държавна сигурност”, съобщи със задоволство съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. “Беше ми казано от важен човек от “Има такъв народ”, похвали се той пред БНТ. Това автоматично вади поне един от списъка на първия проектокабинет на Слави.

“Разглеждаме вариант Бойко Рашков, Янаки Стоилов, Кирил Петков и Велислав Минеков да останат министри”, разкри пък депутатът Димитър Делчев от бившата партия на Меглена Кунева, сега част от коалицията “Изправи се БГ! Ние идваме”.

Именно името на Кунева, която бе вицепремиер и просветен министър в тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС, бе посочена като версия от в. “Галерия”. Днес тя е висш европейски чиновник в Брюксел и видимо страни от публичност в България.

“Категорично няма да е Кунева”, обясни човек, участвал в конструирането на неуспелия кабинет на Ники Василев. Версията обаче бе логична, след като през 2011 г. Слави я подкрепи за президент. Тогава той я определи за “достоен водач на българския народ, който разчита не на силата, а на разума”.

От партията, която Кунева създаде - ДБГ, също казват, че тя не е вариант.

4-ма, за които досега никой не е отрекъл възможна номинация, отговарят на така зададения профил - партии да не са ги слагали на управленски постове досега. Това са самият служебен премиер Стефан Янев, служебният икономически министър Кирил Петков (посочен като “положителен герой” от екипа на ИТН заедно с финансовия Асен Василев и просветния Николай Денков), финансовият експерт на “Има такъв народ” Любомир Каримански и юристът Петър Илиев, който бе в първия състав като правосъден министър.

Засега никой не е отправял покана към Асен Василев да остане в новия кабинет, съобщи самият той пред БНТ. В първия списък на ИТН Василев бе канен за вицепремиер по еврофондовете или екоминистър, но отклони и двете.

Преди дни премиерът Стефан Янев не изключи възможността министри от служебния кабинет да се включат в бъдещото редовно правителство, но препоръча това да става на база на приоритети. И пропусна да каже дали самият той би приел такава покана.

“В много от декларациите на политическите партии чух визии, които съвпадат със започнатото от служебното правителство. Така че се надявам те да бъдат реализирани в нужния диалог, да се намери необходимият консенсус, така че бъдещото правителство да бъде достатъчно добре представено и фокусирано върху истинските проблеми на българските граждани”, коментира Янев. Засега никой не го бил търсил, твърдеше той миналата седмица.

И Кирил Петков продължава да обяснява, че от фейсбук и медиите научил, че може да бъде канен за премиер. Напомня, че си има успешен бизнес, но допълва: “Беше много удовлетворяващо последните 9 седмици да видя, че можем да направим промяна в страната.” Последно

Петков обясни,

че има

определени

условия, при

които би се

съгласил

да участва и в бъдещо управление, сред които “да сме абсолютно свободни и да изготвяме правилни стратегии, без някой да ми звъни по телефона и да ми казва как да действаме”. Иначе всеки знаел, че на България не ѝ трябват нови избори и че такива няма да доведат до ново разпределение, затова партиите трябва да решат как да сформират кабинет. “Моята надежда е вятърът на промяната да продължи”, призна Петков.

43-годишният юрист Петър Илиев пък се споменава от партийци на ИТН за възможен премиер. Завършил СУ с пълно отличие, сега е главен асистент по конституционно право там. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет и американско право в Ню Йорк. “Адвокат на годината”, а отличието му връчи бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков. Владее английски, испански и руски език - определено влиза в профила на премиер с много езици, както зададе Трифонов.

Любомир

Каримански –

премиер или

шеф на БНБ

Това е въпросителната около водещия икономист на ИТН. “Богат опит в управлението на кредитния и операционен риск. Ефективни комуникационни умения. Вещо прилагане на предприемачески умения, придобити по време на стартиране на бизнес начинания, включително проектиране на успешни и всеобхватни бизнес стратегии и мобилизиране на ресурси за постигане на положителни резултати по проекти”, гласеше презентацията на партията на едно от основните ѝ лица.

Банкерът до момента все още не е придобил голяма известност и според запознати причината е именно че се обмисля негова номинация за премиер. Ако по различни причини не стане, най-вероятно ще бъде предложен да оглави БНБ. Факт е, че в малкото си публични изяви Каримански обичайно критикува централната банка и нейния управител.

Лектор по банков мениджмънт в Международния банков институт в София, Executive Master of Business Administration HULT International Business School, London, United Kingdom. Съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания към Асоциацията на банките в Люксембург, член на борда за управление на SEPA схеми към Европейския платежен съвет. Каримански е бил на високи позиции и в български банки, но никога на политически пост. До 2015 г. бе изпълнителен директор в Инвестбанк. Преди това е работил в Банка Д, която медийни публикации свързваха с ДПС.

И ако приемем, че профилът на премиера е одобрен, втората крачка също е направена - първите политики. Доходите, съдебна реформа, здравната система - тези приоритети и 5-те формации сочат за неотложни. Както и плана за възстановяване и новия бюджет, за които трябват редовен парламент и правителство.

Въпросът обаче е как ще бъде подпечатана подкрепата за този кабинет на “компромиса”, “съгласието” и “плаващите мнозинства”.

Депутати от ДБ вече заявиха, че ще държат на писмено споразумение за политиките. “Единственият човек, който може да поеме ангажимент от името на ИТН и нейните многобройни избиратели, е лидерът”, доразви вчера тезата евродепутатът Радан Кънев. “Ако подписът не е на Трифонов, ще донесе безпокойство и несигурност в съдбата на това споразумение”, предупреди той.

Писмено

споразумение

за подкрепа на

определени

политики

ще искат от БСП, реши и Националният съвет на партията.

“Не става въпрос за коалиционно споразумение”, уточни Корнелия Нинова. От БСП ще излъчат и контактна група, която да продължи разговорите от събота с “Има такъв народ”.

Условията за подкрепа от страна на ДПС пък са персоналният състав на правителството и възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията. От ИТН обаче отвърнаха, че нямат намерение да коментират имената с тях. “Те казаха, че за тях личностите в евентуалния кабинет са важни, но ние уточнихме, че това е наша персонална отговорност и няма да вземаме съвети от никого, нито ще позволим на някого да ни казва кои да са хората”, отсече обаче Тошко Йорданов.

Не искахме, не сме и поискали подкрепа за такъв кабинет. Просто изложихме нашите приоритети, добави той.

5 експертни

групи,

които ще доизясняват пресечните точки в програмите на ИТН и другите партии, ще започнат да се събират от днес. Те ще са по темите социална политика, енергетика, отбрана, електронно управление и финанси.

Дотук всички са за закриване на специализираното правосъдие, нов ВСС, контрол върху главния прокурор и промени във функционирането на прокуратурата, реформа на КПКОНПИ. Спорни остават темите около доходите и най-вече как и кога да се преизчислят пенсиите, но всички са за този ход.

“Уж щеше да се променя моделът, а стана както преди”, обобщи ситуацията финансовият министър от кабинета “Борисов 1” Симеон Дянков.

Каквото и да правят, няма как да избягат от името

четворна

коалиция,

нито могат всички да бъдат вечно обичани, както мечтае ИТН, включи се от Брюксел Сергей Станишев. А по ирония на съдбата маратонът от преговори стартира на датата, на която Пламен Орешарски подаде оставката си преди 7 г. - 23 юли.

Без проф. Радулов и Любомир Дацов в новия списък

Поне двама предложени в първия проект на кабинет от Слави няма да са във втория.

Ако се спази договорката без кадри на ДС, то със сигурност депутатът от ИТН проф. Николай Радулов няма как да е вътрешен министър. Той бе предложен и за силов, и за вицепремиер.

Сега все по-често се чува версията Бойко Рашков да запази поста си и да продължи с личната война с главния прокурор и експремиера Борисов.

Към отпадане върви и финансистът Любомир Дацов, който бе предложение за икономически министър. Но като близък с Николай Василев и също като него кадър на НДСВ надали пак ще бъде номиниран.

Знак за това даде и самият Дацов с рязката си критика към идеите за преизчисляване на пенсиите, подкрепяни по принцип от 5-те формации и разработени подробно от служебния социален министър Гълъб Донев. “За мен тази линия в момента на служебното правителство не се различава много силно от това, което направи правителството на ГЕРБ преди изборите. Те рязко се заиграха със заплатите и увеличаването на пенсиите, и то в посока, неотговаряща и нямаща нищо общо с икономическите показатели”, коментира той и определи идеите като популизъм.

След отказа на музикалния продуцент Саня Армутлиева със сигурност ще се търси и нов културен министър. Имало нагласа проф. Минеков да остане, твърдят близки до скулптора от “отровното трио”.