Кабинет за 1 г. – справи ли се, може и по-дълго (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10021537 www.24chasa.bg
Янаки Стоилов

След Тошко Йорданов от “Има такъв народ” и Янаки Стоилов описа пред своите на “Позитано” малко познат модел за изпълнителна власт

Стремежът на БСП трябва да бъде да се формира някакъв тип национално правителство, което да не приема решения, предопределящи по-нататъшните възможности за политика в България. Неговите задачи трябва да са конкретно формулирани и сравнително ограничени, и да не предизвикат големи разногласия между партиите, които го подкрепят. Трябва да заявим на политическо ниво, че това правителство засега не може да има задачи, надхвърлящи една година.

Това е заявил служебният правосъден министър Янаки Стоилов пред Националния съвет на БСП, който заседава днес на “Позитано” 20.

Едва след като се види как новото правителство се е справило с поставените му задачи,

неговият мандат можело да бъде

продължен - или през парламента,

или през нови избори,

смята професорът по право Стоилов. Но нови избори сега са неблагоприятни и за страната, и за социалистическата партия, подчертал той пред пленума. Но такъв ограничен мандат вади БСП от конфуза защо сега не поставя някои от отличителните си приоритети, обяснил той на съпартийците си.

Пропукването на модела започна, неотложната задача на бъдещия кабинет е промяната да продължи, казал още Стоилов и критикувал влизането в твърде конкретни спорове като по кой вариант да се преизчислят пенсиите. Ако БСП е партия на труда, тя трябва да се грижи предимно за хората, които имат най-дълъг трудов стаж, а не общо на някаква среда от хора, които имат ниски доходи, тъй като не са работили достатъчно, посочил той.

Че потенциалните нови управляващи мислят във времеви хоризонт максимум година и половина, даде да се разбере и заместникът на Слави Трифонов в партията Тошко Йорданов. Това стана ясно от негова реплика след съботните консултации именно с БСП.

“Това беше първа среща, на която изложихме вижданията си кои са най-важните неща, които трябва да се свършат в следващите месеци и да речем година и половина”, каза тогава Йорданов в кулоарите на Народното събрание. И похвали социалистите, че дошли много подготвени - изчели програмата на “Има такъв народ". Зам.-председателят на партия вметна, че тази реплика е и към всички онези, които твърдят, че формацията им нямала програма.