БСП призна: пак има лидерски проблем, но не е сега моментът (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10021613 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова

С митинг за оставка посрещнаха Нинова

Без Корнелия може, но срещу нея заедно с клиентелистите - не, прокламира Овчаров

“Новият сезон на сериала “Лидер в БСП” съвсем не е невъзможен. И съвсем скоро ще стане необходим. Не искам да бъда лош пророк, но си мисля, че на трети избори в кратък срок с Корнелия начело нямаме особено големи шансове да си подобрим резултатите. Но ако тръгнем да правим тази промяна, тя трябва

да бъде не срещу

Корнелия, а

заедно с нея

Защото тази промяна трябва да гарантира продължаване на политиката в партията - срещу клиентелизма в БСП, срещу модела на управление на ГЕРБ, срещу корупцията. Да гарантира една истинска лява политика.”

Това изненадващо изказване направил Румен Овчаров пред партийния пленум днес. Той взел думата по точката за анализ на представянето на БСП на вота на 11 юли. Партията не само пак остана трета, но и свали резултата си с още над 100 хил. гласа спрямо 4 април, а “Демократична България” е с под 1% след нея.

Овчаров бил категоричен, че разговор за лидерския въпрос е необходим, но не е времето точно сега за действия по него. Причините: няма и година от прекия избор на Нинова; сериалът “Сваляне на ГЕРБ от власт” още не е завършил; избирателите на БСП не само се свили до твърдото си ядро, но и то вече се ронело; не било сериозно в момент, в който предстои създаването на правителство, партията да е без ръководство. А и той започвал да усеща стабилизация на БСП.

А като причина за отлива на гласове Овчаров посочил поведението на групата в 45-ото НС. И определил като “груба политическа грешка” двете гласувания с ГЕРБ и ДПС - за изслушване не само на главния прокурор, но и председателите на ВКС и на ВАС, както и провалянето на едно от заседанията. Остро критикувал и връщането на 3-ия мандат от БСП през април.

Въпросът за отговорността за резултатите и оставката на Нинова разгорещи заседанието на НС на БСП. Темата бе поставена още рано сутринта преди старта му, когато социалисти се събраха на протест пред “Позитано” 20.

“Конгресът

трябва да реши

дали ще продължим да вървим по улея надолу, по пътя на разделението с непрекъснато изключване и виновни хора, или слагаме край на братоубийствената война и тръгваме да работим за обединението на партията. Вече дори не искаме оставка на Нинова, тя партията я остави”, каза Кирил Добрев, който заедно с Весела Лечева и Калоян Паргов бе сред протестиращите. А пред другарите си на пленума цитирал и баща си - покойния Николай Добрев: “В политиката се оттегляшр когато си най-силен, за да запазиш достойнството и уважението на свои и чужди.”

“Разделителните линии на ръководството ни докараха дотам да се борим за третото място. В момента имаме изключително силни десни партии и една изключително слаба левица заради личните амбиции на редица ръководители, заради личните амбиции на един човек, който иска на всяка цена да влезе във властта”, коментира пък кметът на Перник Станислав Владимиров.

Навън протестираха само 60 от общо 82 хил. членове на партията и те не са упълномощени от тях, заяви обаче самата Нинова. Показвали силата на вътрешната опозиция, но не са сред хората, избрали я за лидер, затова и не можело да ѝ искат оставката.

Нинова заподозря, че като показват публично вътрешна нестабилност в БСП, целят

да се попречи

за съставянето

на стабилно

правителство

за което соцпартията имала решаваща роля.

Костадин Паскалев поискал конгрес през септември, но тя отвърнала, че ще е след президентските избори. Този конгрес не само трябва да обедини БСП и тя да тръгне по нов път, но и да я предпази от собствените ѝ представители в изпълнителната власт - участието в кабинет на ИТН и другите партии щяло да доведе до обезличаването ѝ.

Никой под 40-годишен в БСП не смее да вземе думата, за да не го причислят към лоби. Резултатът - загуба на допир с активното поколение, заявил пък Крум Зарков.