Високотехнологичното производство дава тласък на развитието и трансформацията на китайската икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/10022921 www.24chasa.bg

Високотехнологичното производство се е превърнало в ключово за икономическия растеж на Китай през първата половина на годината, показват данни на националната статистика, вдъхвайки оптимизъм за така желания от правителството преход към икономика, основана на иновации.

Според цифрите, инвестициите във високотехнологично производство са скочили с 29,7% на годишна база през първите шест месеца, а средният темпът на растеж в сектора е бил 17,1% на двугодишна база. Капиталовложенията в производствения сектор като цяло са нараснали с 19,2% на годишна база през първото полугодие, или среден ръст от 2% през последните две години.

За сравнение, инвестициите в дълготрайни активи в градовете – един от трите ключови компонента, задвижващи икономическия растеж – са нараснали с 12,6% през първата половина, малко по-малко от експанзията на икономиката за същия период.

Китайската икономика отчете растеж от 7,9% през второто тримесечие спрямо година по-рано, от 18,3% през първото тримесечие, а растежът на БВП през първата половина достигна 12,7%.

Отличното представяне на сектора на високотехнологичното производство в инвестиционно отношение отразява тенденция, започнала през предишната петилетка (2016-20), и отразяваща трансформацията на ресурсоемките, трудоемки и енергоемки индустрии в щадящи околната среда и основани на капитал и знания, обяснява Тиен Юн, бивш заместник-директор на Пекинската асоциация за икономически операции.

Много региони, включително Пекин, Шанхай, провинциите Гуандун, Хънан, Гансу и Шанси работят активно за реализацията тази година на големи проекти с видимо увеличение на инвестициите във високотехнологични производствена, отчита Shanghai Securities Journal.

Държавната комисия за развитие и реформи предвижда изготвяне на пътна карта за изграждане на нови инфраструктурни проекти в рамките на 14-ия петгодишен план за социално-икономическо развитие (2021-25) през тази година. Той ще се фокусира върху дигиталната икономика, 5G приложенията, индустриалния интернет и центровете за данни.

С индустриалното преструктуриране на страната, което вече дава плодове, икономиката получи така необходимия тласък, опровергавайки опасенията за забавяне в по-голямата част от инвестиционния пейзаж, посочват наблюдатели.

Бързият темп на растеж – най-вече в ангажиментите към високотехнологично производство – подхранва общия ръст на инвестициите, казват икономистите от Комуникационната банка (Bank of Communications) Тан Дзянуей и Лиу Сюеджъ. Според тях, инвестициите в инфраструктура и недвижими имоти действително се охлаждат през последния месец, а нарастването на общите инвестиции за юни се дължи на видимото нарастване на капиталовия поток към производството, особено високотехнологичното.

Инвестициите в производството на компютърна техника и офис оборудване са се увеличили с 47,5% през първата половина на годината, докато тези в производството на медицинско оборудване и инструменти са скочили с 34,2%. Освен това добавената стойност на високотехнологичното производство е спечелила 22,6% през първата половина на годината. Темпът на растеж е средно 13,2% на двугодишна база, според официалната статистика.

По-конкретно, производството на автомобили с нови енергии (NEV) бележи впечатляващ ръст от 205% през първата половина на годината, на индустриални роботи – 69,8 процента, а на интегрални схеми – 48,1%, измерено от продукцията. Тези цифри надхвърлят добавената стойност на големите индустриални компании, която се е увеличила с 15,9% на годишна база от януари до юни, или средно със 7% за две години. Данните само за юни ясно показват, че възходящият тренд се задвижва от високотехнологичното производство.

Добавената стойност на високотехнологичното производство отчете ръст от 18% на годишна база през миналия месец, ускорявайки се с 0,5 процентни пункта спрямо предходния месец и подхранвайки спад от 0,3 процентни пункта в печалбата на добавената стойност на производството през юни, според на икономистите на Комуникационната банка.

Значителният ръст в производството на автомобили с нови енергии, индустриални роботи, интегрални схеми и микрокомпютри през юни показват, че е настъпило значително подобрение в индустриалната структура.

Те прогнозират непрекъснато подобряване на свързаните с производството инвестиции, тъй като преминаването на икономика, движена от иновации, ще се ускори. И все пак абсолютните темпове на растеж може да намалеят през останалата част от годината, като се вземе предвид по-високата база за втората половина на миналата година и по-слабото от очакваното търсене, което има тенденция да тежи върху инвестициите като цяло, казва Тан Дзянуей.

Прилагането на Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, което Китай е ратифицирал, и усилията, които са в ход за задействане ратификацията на мащабната инвестиционна сделка между Китай и ЕС, могат да дадат значителен тласък на инвестициите във високотехнологично производство , добавя икономистът.

Последното, по-специално, ще накара други големи икономики – включително САЩ – да започнат да финансират високотехнологични производствени проекти на китайския пазар, все по-обещаваща област, която никой няма да рискува да загуби.