ГЕРБ: Засилен мигрантски натиск притеснява жителите на Харманли (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10023524 www.24chasa.bg
Пред лагера депутатите от ГЕРБ Христо Гаджев и Александър Иванов поясниха, че ще проверят дали се упражнява контрол от страна на МВР и Бойко Рашков. Кадър и видео Фейсбук/ГЕРБ

400 са новонастанените за последната седмица в бежанския лагер на града

Отслабен ли е контролът по границата ни с Турция, питат депутати на ГЕРБ

Засилен мигрантски натиск по българската граница с Турция. Това показа включване на живо на депутатите на ГЕРБ Христо Гаджев и Александър Иванов, които посетиха Харманли и Любимец.

Бежанския център в Харманли се пълни с по 400 мигранти за последната седмица, обясни кметицата на Харманли Мария Киркова. Тя заяви, че гражданите са притеснени от обикалящите на групи мъже из града. Двамата депутатите показаха снимки, пратени до тях от жители на града, на които се виждат групи от хора по улиците на Харманли.

В Харманли вчера десетки граждани протестираха срещу бежанския център в града. Жителите настояват за закриване на въпросния център или приобщаването му в общежитие от затворен тип.

Пред лагера депутатите от ГЕРБ Христо Гаджев и Александър Иванов поясниха, че ще проверят дали се упражнява контрол от страна на МВР и Бойко Рашков.

"През последния месец домуващите в дома от единици са вече над 100 и не е ясно изобщо какъв контрол се упражнява над движението им. Виждаме ги в градския транспорт, на гарата, заминават с влакове. Съвсем свободно се движат. Парковете и градинките са пълни с тумби от млади мъже, не са от Сирия, а от Мароко, там няма военни действия. Не можем вече да излизаме", оплакаха се местните хора.

Според тях вече не се упражнява контрол и се допускат много мигранти да прекосяват границата. "В последните години нямаше почти никакви мигранти, а сега отново започна да се пълни. Не знаем изобщо някой пази ли, но виждаме, че постоянно докарват тук нови и нови", разкриха още хората.

Депутатите от ГЕРБ заявиха, че ще отправят официално искане за изслушване на МВР шефа Бойко Рашков, който да обясни какво се прави при неговото управление за контрол на мигрантския натиск. Имало вече и десетки сигнали за възобновяване на трафика и каналите за нелегален превоз на мигранти и аларма, че МВР на Рашков изпуска тотално контрола.

"Борисов с личните му контакти с останалите премиери успя да издейства допълнителна помощ от ЕК за укрепване на българската граница и по този начин балканският път на мигрантите остава в историята. Дано да остане в историята, а не да има увеличение на мигрантите", коментира Христо Гаджев.

"Рашков се занимава с всичко друго, но не и с реалните си задължения, а именно да осигуряна безопасността на българските граждани", посочи Гаджев.

"Засега е спокойно, има движение по отношение прием на кандидати за международна закрила, но засега няма нищо притеснително, има много места до запълване на капацитета", обясни на депутатите шефът на центъра.

"Повечето идващи са от Афганистан, Сирия и Ирак. Да, има и граждани на Мароко, имали сме от 10 до 30 човека, но това не са много", призна началникът на лагера.

Той обясни, че има вечерен час и живеещите там трябва да се приберат в 22 часа, но вероятно има закъснения. Началникът допълни, че мигрантите не уведомяват къде отиват, когато решат еднолично да тръгнат нанякъде и че те имат право да ходят навсякъде.

На въпрос на депутатите как върви контролът, той обясни, че дирекция "Миграция" отговаря за карантината, след което хората с отрицателен тест идват в лагера в Харманли.

"При 500 човека имаме 40 ваксинирани", допълни той. Средният престой в лагера е 6 месеца и тези, които имат статут напускат центъра, които нямат, обжалват.

"Сериозни конфликти между етносите няма", гарантира той. Директорът посочи, че и срещу него няма оплаквания.

Пред специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец двамата депутати поискаха среща и с тамошния шеф, като изтъкнаха, че трябва да се осигурява информация на народните избраници в помощ на тяхната работа.

На входа охранителка им посочи, че трябва да се обърнат към пресцентъра на МВР. Депутатите поискаха да видят как се справят местните и наистина ли всичко вътре е пълно.

"Ако това е така, МВР не си е свършило работата. Всичките кадрови промени в МВР явно оказват своето влияние върху системата и тя спира да работи, след като се разхвърлят кадрите. 400 човека има повече за седмица в Харманли, да видим какво става тук. Ние в последните години бяхме забравили, че има проблем, но сега с безхаберието на МВР се получава ръст на каналджийството", посочи Гаджев.

Той допълни, че е по-страшно, че границата е несигурна и тези мигранти са заловени в страната, а не на границата.

"Искаме да видим ангажираност на институциите, които са пред едноличното управление на Радев. Ние не искаме свободно при нас да се разхождат граждани с неустановен произход", заяви Иванов.