ДБ уверени, че ще закрият спецсъда след среща с хората на Слави

https://www.24chasa.bg/novini/article/10023568 www.24chasa.bg
Атанас Славов КАДЪР: БИ ТИ ВИ

Увереност, че ще бъдат приети промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура, изрази депутатът от "Демократична България" Атанас Славов след първия рунд на преговори с "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Останал открит обаче въпросът дали ще се събере мнозинство за промяна на конституцията в частта й за ВСС и прокуратурата. За това са нужни 180 депутата.

Експертните преговори на ИТН и ДБ по програма на бъдещо правителство и мнозинството, което ще го подкрепи започнаха с темата съдебна реформа.

Разговорите бяха експертни и нямаха характера на политически преговори, заяви след срещата Надежда Йорданова от ДБ. Според нея на срещата били обсъдени нюансите по темите за закриване на специализираното правосъдие, прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор. Не било обсъждано обаче най-голямото различие на ДБ и ИТН - настояването на хората на Слави Трифонов да се въведе пряк избор на главния обвинител.

Експертните разговори ще продължат и следващата седмица, след което ще стане ясно около какво ще си стиснат ръцете политическите лидери, твърди Йорданова. Това обаче се разминава със заявката на правния експерт и депутат от ИТН Радостин Василев, че партията ще е готова до края на седмицата да изпълни мандат за съставяне на правителство.