Осъдиха критичен към Путин шаман

https://www.24chasa.bg/novini/article/10023637 www.24chasa.bg
Президентът на Русия Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Руски съд осъди критичен към руския президент Владимир Путин сибирски шаман на принудително лечение в психиатрична болница за нападение над представител на руската Национална гвардия. Това заяви адвокатът му, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Александър Габишев привлече медийното внимание, когато през 2019 г. се отправи на 8000-километров поход пеша до Москва, пътуване, което по думите му щеше да завърши с прогонването на Путин, когото той определи като демон.

Габишев предприе неколкократни опита да започне похода си, но винаги беше спиран от полицията, която го връщаше в Якутск, родния му град в Източен Сибир.

Когато обяви поредния си опит за поход през януари, той беше арестуван в дома си и, както се твърди, е нападнал гвардеец, който дошъл да го задържи.

Днес градският съд в Якутск го е осъдил на принудително лечение в психиатрично заведение, каза адвокатът му Алексей Прянишников.

"Това означава, че той ще бъде държан в условия, наподобяващи затвор", заяви той. Прянишников добави, че продължителността на лечението ще бъде определена от лекарите.

"Опитът показва, че никой не си тръгва, преди да са минали между две и половина и три години", заяви той и определи присъдата като несъразмерна. По думите му Габишев ще обжалва.

Правозащитници казват, че Русия възражда съветската практика да подлага някои от политическите си дисиденти на принудителна хоспитализация и психиатрично лечение.

Шаманизмът, вярване, че е възможно да се общува с духовния според практикуващите го свят и да се използва неговата енергия, се практикува в някои части на Русия.