Маските на закрито остават в Румъния и след 1 август

https://www.24chasa.bg/novini/article/10023746 www.24chasa.bg
СНИМКА: АРХИВ

Носенето на маска на закрито в Румъния ще остане задължителна мярка и след 1 август. Това обяви министърът на вътрешните работи Лучиан Боде, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Той отбеляза, че като мярка за разхлабване на ограниченията от началото на следващия месец се предвижда увеличение на допустимия брой на участниците в частни събития.

"Носенето на маска на закрито е задължителна мярка. Маската ще остане задължителна и след 1 август. Нашите структури продължават да прилагат всеки ден санкции за неспазването на мерките за здравна защита", заяви Боде.

Той призова населението да продължи да спазва противоепидемичните мерки, като отбеляза, че "гледаме с безпокойство това, което се случва в други страни в Европа".

Боде посочи, че властите възнамеряват от 1 август да увеличат разрешения брой участници в частни събития, както обещаваха по-рано.

"Ще вземем тези мерки, както сме се ангажирали, но нашият ангажимент, на държавните структури, трябва да има един партньор - гражданите, и гражданите трябва да спазват мерките за здравна защита", подчерта той.

"Най-важният елемент от това партньорство е ваксинацията. Няма друго решение освен една ваксинационна кампания, която да продължи успешно, така че да не сме принудени като други страни да се върнем към ограничителните мерки", посочи министърът.

През последното денонощие в Румъния са регистрирани 84 нови случая на коронавирусна инфекция и два смъртни случая. В интензивни отделения се лекуват 38 пациенти.