Ружа Райчева: Ние от ИТН искаме да се изчака с пенсиите до 2022 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10024013 www.24chasa.bg
Ружа Райчева Кадър: Нова тв

"Цари едно голямо угаждане на хората. Те очакват бързи решения. Не може да бъде предложено нещо в такова хаотично време. когато БСП искат едно, "Изправи се! Ние идваме" искат друго, а "Има такъв народ" (ИТН) искат да се изчака до 2022 година, което според мен е правилно, защото тогава ще имаме информация за тогавашния бюджет, тогавашните осигурителни доходи и така нататък. Бърза се по важни теми. Хората са притиснати не само политически, но и от всички страни. Няма как да има бързо спасение и да се усети по джоба още утре".

Това заяви по Нова телевизия журналистката и активистка на ИТН Ружа Райчева, дъщеря на социолога Андрей Райчев, по повод обсъжданите днес актуализации на държавния бюджет и увеличаване на пенсиите. Райчева беше кандидат-депутат в 23 МИР в София, но беше поставена на 7-мо място в листата на партията и не успя да влезе в парламента.

Служебното правителство предложи вдигането на пенсиите от 1 октомври средно с 12,5%. Минималната ще стане 340 лв., а максималната 1500. Социалната за старост пък ще е 170 лв.

"От къде ще дойдат тези пари? Сега има, защото са спрени някакви проекти, поправени са временни грешки, но това е временно. Не мисля, че има човек, който да иска пенсионерите ни да са бедни или да ходят да чистят на някакви буржоазни дами в Германия. Това в момента е спасение за много възрастни жени, да си изкарат някакви пари. Това всичко е ужасно, но трябва да се вземат конкретни и ясни мерки, а не прибързани и по течение", коментира Райчева.

И добави: "В момента главен герой е бабата, но наесен ще е детето, което трябва да учи онлайн, но виждаме, че не може да се научи. Резултатите от матурите и изпитите са лоши. Не може едно служебно правителство да излекува рани, нанесени в продължение на десетилетие. Решението не трябва да е бързо за сметка на това да се успокоят хората. Бързите решения няма да бъдат дълготрайни и качествени".