Ваксинирани туристи от Германия и Израел засечени у нас с делта-вариант (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10024447 www.24chasa.bg
Заради това, че индийският щам се разпространява 60% по-бързо и основно сред млади хора, здравните власти очакват още по-вероломна вълна. СНИМКА: РОЙТЕРС

Министър Кацаров свика всички областни щабове, до четвъртък трябва да му докладват как ще процедират при следваща вълна

Туристи от Германия, Израел и скандинавските страни, дали положителен PCR с индийския щам, са установени в летните ни курорти.

Това съобщи директорът на РЗИ - Бургас, Георги Паздеров. Повечето от тях били ваксинирани.

Заради 60% по-бързото разпространение на делта-варианта и заради това, че се разпространява основно сред младите хора, които в момента и пътуват най-много, Бургас може да очаква нова вълна скоро. Тя ще е “още по-вероломна”, смята д-р Паздеров. Затова курортният град трябва максимално бързо да се подготви с COVID легла.

Това е бил и един от въпросите, обсъдени на заседание на областния щаб за борба със заразата. Той бе свикан по нареждане на здравния министър Стойчо Кацаров, който в края на миналата седмица разпореди всички областни щабове да се съберат и да се запознаят с Националния план за справяне с COVID пандемията, както и да обсъдят какви локални мерки ще се предприемат за справяне с очакваната нова вълна. До четвъртък те трябва да предадат доклади от срещите и взетите решения.

В Бургас щабът бе сформиран, след като през последните дни заболеваемостта в областта остава най-висока за страната. За последните две седмици тя стигна 30 на 100 хил. души, с което още към 20 юли Бургас се върна в жълтата зона. Решено бе да се разкрият 70 легла за неинтензивни пациенти и 4 реанимационни. Освен в Бургас това ще стане в болниците в Айтос и Поморие.

Като цяло за страната през последните 2 седмици ръстът на новите заразени е постоянен, макар още да се движи под 1% от направените тестове. Такова експоненциално нарастване на кривата се забелязваше в зародиша и на есенната вълна от 2020, и на пролетната от тази година.

“Ако не се държим прилично, през септември и октомври ни очаква вълна като в Индия”, заяви математикът проф. Огнян Кунчев пред bTV вчера. Според него още в края на август или началото на септември може да стигнем 1000 случая дневно. Заради по-високата заразност на делта-вируса до края на август 80-90% от случаите ще са с него, прогнозира той.

За да имаме поне 60% покритие с ваксините през ноември, сега трябва да се слагат по 60-70 хил. на ден, обясни той. Вместо това сме паднали на под 8000. В Европа 95% от заразените, които влизат в болница, не са били ваксинирани.

Ръст на желаещите тези дни отчита само столичната УМБАЛ “Света Анна”, затова разкри втори ваксинационен кабинет. От началото на юни досега пък били ваксинирани 30 деца над 12 г.