Обединение “Детско здраве”: Имаме опита и капацитета да изградим чисто новата детска болница за 2 г. и половина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10024482 www.24chasa.bg
Проектът на арх. Димитър Дачев

Ако процедурата започне отначало, национална педиатрия няма да има още десет години

Два варианта за нова детска болница, които предвиждат събаряне на недовършената от 1979 г. конструкция за национална педиатрия и изграждане на нова модерна сграда, представиха от консорциума “Детско здраве” в началото на юли.

Готовите проекти спестяват време и от момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на детската болница ще минат 42 месеца, като в този срок е включено и събарянето на недостроената сграда, обясниха тогава от консорциума.

Сега обаче здравното министерство обяви, че заради отказа на МРРБ да даде виза на изоставения строеж в двора на Александровска болница, се прекратява договорът за инжинеринг и реконструкция с "Детско здраве" (виж долу).

Заявяваме открито, че ние имаме опита, международната подкрепа и капацитета да изградим чисто новата детска болница за 2 години и половина. Това пишат в декларация от обединение “Детско здраве” във връзка с публикации в социалните мрежи и последвали запитвания от националните медии по казуса.

“Подчертаваме, че сме готови да започнем разрушаването на стоманобетонния скелет веднага след получаването на зелена светлина от институциите. 

Категорични сме, че усилията на специалистите ни са проектът да бъде реализиран възможно най-скоро, защото, ако процедурата започне отначало, детска болница няма да има още десет години. Нашето послание към обществото е следното: “Ще постороим Националната детска болница заедно, от нас – отговорността, от вас – доверието! Да започваме!”

Здравното министерство спря проекта за нова педиатрия върху старо скеле от 1979 г.

Причината е отказът на МРРБ да даде виза на строежа в двора на Александровска болница

На 6 август изтича едномесечното предизвестие за прекратяване на договора с “Детско здраве”

Изслушват министър Стойчо Кацаров в парламента

Здравното министерство е прекратило договора за реконструкция на национална детска болница със спечелилата обществената поръчка през 2019 г. компания “Детско здраве”, в която влизат няколко фирми от холдинга на “Главболгарстрой”.

Причината за решението е отказът на регионалното министерство да издаде виза на строежа в двора на Александровска болница, което автоматично налага и стопиране на започнатата процедура по проекта.

Без такава виза на практика сградата не съществува в Подробния устройствен план на София и няма как по закон да ѝ бъде направена реконструкция, за каквато е и сключеният договор.

Това стана ясно от съобщение на гражданската инициатива

“ЗА истинска

детска болница”

до медиите, в което прилагат и писмо на зам. здравния министър Димитър Петров от 14 юли.

В него той обяснява, че здравното министерство е възложило на създадената през юли 2020 г. “Здравна инвестиционна компания за детска болница”, на която през октомври същата година е прехвърлило всички права и задължения по договора с “Детско здраве”, да прекрати “ дейностите, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по Закона за обществените поръчки, свързани с упражняване на независим строителен надзор и инвеститорски контрол”.

На 6 август изтича законовото едномесечно предизвестие за това, става ясно от писмото.

Какво следва от тук нататък обаче, от здравното министерство не обясниха. Оттам уточниха, че е поискано изслушване в парламента на здравния министър Стойчо Кацаров по темата, но все още не се знае кога точно ще е то. 

Вероятно обаче прекратеният договор ще доведе до стартиране на нова обществена поръчка и сключване на нов договор, като сега той ще бъде за изграждане и строеж на напълно нова сграда.

От МЗ припомниха само, че договорът им с “Детско здраве” е сключен през април 2020 г., както и че през октомври същата година прехвърлят правата си “Здравна инвестиционна компания за детска болница”.

Тя от своя страна е поискала през февруари 2021 г. от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране.

“Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране.

Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора”, обясниха от здравното министерство.

“Това означава, че министерството най-после се е отказало от идеята изоставеният 40-годишен строеж да бъде превърнат в национална детска болница и е отворен пътят към създаване на модерно, високотехнологично лечебно заведение, отговарящо на всички изисквания на съвременната детска медицина, архитектура и градоустройство”, коментираха пък от “ЗА истинска детска болница”.

Сагата с изграждането на национална детска болница продължава вече 40 г.

Тодор Живков

е направил

първата копка

на Институт по педиатрия още през 1979 г. и в следващите години започва издигането на сегашната недовършена сграда до Александровска болница. Строежът няколко пъти е почван и спиран. 

Едва през 2004 г. тогавашният здравен министър Славчо Богоев предлага да се изгради национална детска клиника. Според него обаче изоставеният строеж не отговаря на съвременните технологични изисквания за болница и е необратимо увреден. През 2018 г. първоначалното намерение на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев беше да се закрие Правителствена болница и в нейната сграда да се направи национална детска болница. Няколко месеца по-късно и тази идея бе изоставена.

През 2019 г. от държавния бюджет бяха заделени 95 млн. лв. за изграждане на болницата като се реши и сградата на националната педиатрия да бъде напълно нова, а старата да се събори. Сключеният в последствие договор обаче беше за реконструкция, което доведе до поредица от обжалвания и забавяне на проекта.

През септември 2020 г. здравният министър тогава проф. Костадин Ангелов организира дебат, на който отново се реши, че ще се строи нова сграда, но заради неяснотите около ПУП на София до реални действия не се стигна.