Законово изменение ще праща в затвор всички, нарекли сърбите "извършители на геноцид"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10025270 www.24chasa.bg
Велинтин Ицко СНИМКА: РОЙТЕРС

Лидерите на Република Сръбска се договориха в Баня Лука за законово изменение, което предвижда наказание затвор за всички, които нарекат Република Сръбска или сръбския народ "извършители на геноцид", съобщава белградският вестник "Политика", цитиран от БТА.

Това ще бъде предложено чрез изменение на наказателния закон на Република Сръбска на заседание в петък, 30 юли, съобщават местните медии.

Снощи лидерите на политическите партии от Република Сръбска взеха решение сръбските представители в институциите на Босна и Хереговина - в председателството, правителството и парламента, да не участват във взимането на решения. На практика това означава, че сръбските представители няма да се оттеглят от институциите, но няма да участват в работата и да взимат решения, докато не се реши въпросът с наложения закон за забрана на отричането на геноцида в Босна и Херцеговина.

След решението на върховния международен представител в Босна и Херцеговина Валентин Инцко да наложи закон, с който се наказва отричането на геноцида и военните престъпления, сръбският член на босненското председателство Милорад Додик заяви, че този закон няма да се прилага в Република Сръбска и отново заплаши с отцепване от Босна и Херцеговина.

В края на миналата седмица върховният международен представител в Босна и Херцеговина Валентин Инцко наложи изменения в наказателния кодекс на Босна и Херцеговина, с които се забранява и криминализира отричането на геноцида в Сребреница.
Веднага след обявяването на решението на Инцко Додик свика пресконференция и обяви, че решенията на върховния международен представител няма да бъдат спазвани и прилагани в Република Сръбска и че парламентът на РС ще предложи да се забрани дейността на съда и прокуратурата на Босна и Херцеговина на територията на Република Сръбска.