Турция скочи на Курц, казал, че страната им е най-подходяща за бежанци от Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/10025425 www.24chasa.bg
Австрийският канцлер Себастиян Курц СНИМКА: Ройтерс, архив

Турското външно министерство е изразило "учудване от думите на австрийския канцлер Себастиан Курц, че Турция е "по-подходящо място" за афганистанските бежанци. Това се посочва в декларация на министерството от вчера, цитирана от "Хюриет дейли нюз", предаде БТА.

"На първо място, Турция не е страна, съседна на Афганистан, както посочи канцлерът Курц. . . Вместо да постави акцент върху съвместните усилия и сътрудничеството в решеаването на проблема на незаконната миграция, който засяга целия свят и представлява предизвикателство за всички, отношение като това че "мигрантите не трябва да идват тук, да вървят другаде" е себично и не е от полза", се посочва още в изявлението.

В изявлението на турското външно министерство се посочва също, че "Турция няма да поеме нова вълна мигранти. . . ние повтаряме тази позиция на нашите събеседници по всеки повод и на всяко равнище и подчертаваме, че Турция няма да бъде граничен страж и бежански лагер на ЕС."

В интервю за немския вестник "Билд ам Зонтаг" преди няколко дни Себастиан Курц заяви, че Турция е "по-подходящо място" за бежанците от Афганистан, отколкото Германия, Австрия или Швеция.

Новата вълна от бежанци последва разширяването на контрола на талибаните върху афганистанската територия като последица от изтеглянето на чуждестранните военни сили в страната, посочва "Хюриет дейли нюз".