Китай публикува първия негативен списък за транснационална търговия с услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/10025782 www.24chasa.bg

Вчера Министерството на търговията публикува негативен списък за транснационалната търговия с услуги в островната провинция Хайнан. Представител на ведомството заяви, че китайските и чуждестранни компании предлагащи услуги, ангажирани със секторите извън тези, включени в списъка, ще бъдат третирани еднакво. Достъпът им до пазара, отвореността, прозрачността на търговията с услуги ще бъдат повишени, което ще е от полза за цялостното отваряне на Китай, предаде "Радио Китай".

На провелата се пресконференция на Пресслужбата на Държавния съвет заместник-министърът на търговията на Китай Уан Шоууън заяви, че в негативния списък за транснационалната търговия с услуги в Хайнан ясно се изброяват 70 специфични мерки за чуждестранни компании за търговия с услуги в 11 сектора, за да се обвържат с международните икономическо-търговски правила. Директорът на Дирекцията за свободна търговия при Министерството на търговията Юен Юен заяви:

„Според негативния списък става ясно, че отвореността на Хайнан в 120 сектора е по-висока от поетия от Китай ангажимент при присъединяването към СТО и е по-висока от редица споразумения за свободна търговия, например споразумението за регионално всестранно икономическо партньорство (RCEP)“.