Дядо Добри в световна книга за деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/10025997 www.24chasa.bg
Илюстрация на Добри Добрев в книгата

Добрите му дела минават граници 

Английският автор Бен Брукс включва дарителя в списък със световни личности, дали всичко за каузите си

Дядо Добри намери място в английска книга за деца, разказваща вдъхновяващи истории на световни личности, останали в историята с добрите си дела.

Благочестивият старец е селектиран от английския автор Бен Брукс, който описва 70 бележити личности от цял свят в детската си книга "Вдъхновяващи истории за деца, които се осмеляват да бъдат различни". Книгата излиза на пазара през 2019 г. и бързо се превръща в бестселър в Америка и Англия.

Наред с дядо Добри в нея са включени хора като филантропа и милионер Андрю Карнеги, писателя Ханс Кристиан Андерсен, режисьора Питър Джаксън и др.

Ето част от текста, разказващ историята на Добри Добрев:

"Добри е роден през 1914 г. в малкото българско село Байлово. Загубва своя баща през Първата световна война и е отгледан от своята майка. При една от бомбардировките над София по време на Втората световна война почти губи слуха си.

През 2000 г. Добри дарява всичко, което притежава, на църквата в своето село и заживява живот, с който да допринесе за доброто в света. Премества се в малка пристройка в двора на църквата, където живее до смъртта си. Всеки ден преминава километри пеша до София, столицата на България, за да събира пари, седейки пред катедралния храм "Свети Александър Невски". Много хора не са знаели, че всяка стотинка, събрана от дядо Добри, е дарена от него на църкви, сиропиталища и на бедните. А на храма, пред който е просил, дарява над 20 000 долара.

Понякога хората са се интересували какво му се е случило? Дядо Добри е отговарял, че веднъж е сторил зло и се надява да се отплати за него. "Добрата воля е справедлива и истинна", казва той. "Трябва да се обичаме един друг, така както Бог ни обича нас". Медиите го наричат "Живия Светец от Байлово". Дядо Добри умира на 103 г. В страна, в която бедността и корупцията потискат хората, той е признат за символ на чиста доброта и свята надежда", разказва авторът за историята на българския дарител.

Нашенци споделят, че натъквайки се случайно на книгата в чужбина, установяват, че дядо Добри е включен в нея, и не спират да се удивляват, а други българи споделят в социалните мрежи, че на изложба на гръцки художник в Болоня е бил нарисуван дядо Добри, което ги изненадало приятно и умилило.