Водоизточниците в горите в Североизточна България са проверени заради опасността от пожари

https://www.24chasa.bg/novini/article/10026225 www.24chasa.bg
СНИМКА: АВТОРКАТА

Пет пожара са регистрирани от началото на годината в Североизточна България, като са засегнати общо 16 декара от в държавните горски и ловни стопанства във Варна, Генерал Тошево, Шерба, Нови пазар и Черни Лом.

За същия период на миналата година пожарите са били 45 и са
обхванали 677 декара – съобщават от Североизточното държавно
предприятие. През последните две години пожарите са низови, най-често е горяла мъртва горска постилка, треви и храсти – добавят оттам.

Всички стопанства на територията на предприятието имат готовност да се справят с евентуални запалвания в държавните горски територии - е заключението на експерти от Регионалните дирекции по горите в Шумен и Варна, пожарните служби и служители на предприятието. В рамките на месеца са инспектирани всички водоизточници, от които ще се черпи вода при пожар, проверено е състоянието на минерализованите ивици и полосите, както и на екипировката и противопожарните автомобили на стопанствата.

От предприятието призовават хората да не палят огън извън населените места, защото продължителното засушаване и високите температури през последните дни са изключително опасни и са предпоставка за възникване и разпространение на пожари, които трудно биха били погасени, и да сигнализират за запалвания и пожари.