Започна първото заседание на комисията в НС, която проверява за полицейско насилие (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10026346 www.24chasa.bg
Николай Хаджигенов СНИМКА: Велислав Николов

Започна първото заседание на временната комисия за разследване на сигналите за полицейско насилие по време на протестите миналото лято.  Председател е Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Депутатите се събраха в 15 часа днес. Те ще проверяват още дали властта е употребявала специални разузнавателни средства срещу протестиращи и опозиционни лидери.

Хаджигенов излезе с предложение да се пусне прессъобщение, с което от граждани да се изискат записи от протестите, както и от частните обекти.  Той поиска и да се извикат зам. директора на СДВР Антон Златанов, началникът на Охранителна полиция в дирекцията Тони Тодоров, както и бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски. От СДВР ще се изискат и план разстановките за мерките за сигурност по време на протестите. Засега депутатите са се спряли на следните дати:

10 юли

2 септември

7 август

2 септември

22 септември

24 август

От МВР ще се изискат преписките за полицейското насилие и как са завършили те. Софисйката градска прокутатура пък щ бъде питана какви наказателни производства са образувани и как са завършили. В данните ще се съдържа информация както за дела срещу полицаи, така и срещу протестиращи.

Депутатите приеха и от службите за сигурност да се изискат данни за всички видове следене, приложени спрямо протестиращи. "Аз виждах служители на ГДБОП и ДАНС, които едва ли са дошли да протестират", каза проф. Николай Радулов от "Има такъв народ".