Рашков сезира зам.-главния прокурор за престъпление на Гешев - разгласил СРС (Обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10026460 www.24chasa.bg
Бойко Рашков. Снимки НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Вътрешният министър Бойко Рашков е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на материали от СРС. Това съобщи самият той на брифинг в МВР, където награди директори от системата за успехи срещу купения вот.

Сигналът на Рашков е до зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който е и шеф на Националната следствена служба.

Според Рашков, разгласяването на материали, събирани със СРС, е престъпление, особено ако те са подбирани избирателно.

"Ако зам.-главният прокурор и шеф на следствието откаже да образува съдебно производство срещу Гешев, ще го обжалвам пред по-висшия прокурор - т.е. пред главния", заяви вътрешният министър.

Той каза още, че не му е предлаган пост в кабинета, който "Има такъв народ" се очаква да излъчат, след като президентът Румен Радев им връчи първия мандат.

По думите на Рашков операцията е допринесла за снижаване на криминалния вот. "Нашите усилия, които положихме, за да постигнем честни и прозрачни избори и да намалим до минимум криминалния вот, който помагаше в миналото на някои политици, сега успяхме да снижим до един поносим минимум", каза той.

Министърът на вътрешните работи награди директорът на ОДМВР-Варна Атанас Михов, директорът на ОДМВР-Хасково Венцислав Кичев, директорът на ОДМВР-Пловдив Петър Тодоров, директорът на ОДМВР-Кърджали Щерю Милчев и директорът на ОДМВР-Враца Цветко Нинов.