Заев отговори на Радев: Спазваме правата на всички граждани

https://www.24chasa.bg/novini/article/10026463 www.24chasa.bg
Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Република Северна Македония продължава да се европеизира и спазва еднакво правата на всички граждани, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос как ще коментира изявлението на българския президент Румен Радев за системно нарушаване на човешките права на гражданите с българско самосъзнание, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

"Казах, че е работа на ЕС, когато решат да продължим процеса, да ни се обадят. Междувременно ние продължаваме с европеизацията тук", каза Заев.

Той не поиска да отговаря чрез медиите на определени позиции на Радев или на други високопоставени български представители.

"Още веднъж да кажа, че ние сме приятелски страни, че всеки път пред очите на цялата общественост, не само на македонската, а и на българската, сме правили това, което означава еднакво спазване на правата на гражданите. Зоран Заев се появи на прояви и на български сдружения много повече през последните години, отколкото на македонски или на турски в страната, защото съм бил канен и съм отишъл. Вдигнахме паметник на полковник Каварналиев с всички български знамена отпред, и македонското, проявявахме уважение навсякъде, защото става дума за нашия съсед, а и за граждани в нашата страна, определили се като българи, и ние нямаме проблем с това", каза Заев.

Той допълни, че "целият свят говори в суперлативи за начина на организиране на нашето гражданско общество и не може политически представители да говорят за определени политики и да правят заключения за определени права".

"Нека да видим колко пъти политици в България са се появявали на прояви на по-малобройни общности в България. Аз, президентът Стево Пендаровски, Талат Джафери, министрите отивахме навсякъде, в който е да е регион на страната, на каквито и да са културно-исторически и традиционни прояви, на определени форуми, конференции.... всеки път с респект и уважение, защото това са наши граждани, граждани на Република Северна Македония. Най-важното, на което трябва да се посветим, е да дадем възможност на младите, на децата, на сегашните поколения да не се мразят, да се обичат, да се уважават, да си помагат, да си сътрудничат. Историята, която пишем днес, е най-важната история", изтъкна Заев.