Фалшив алкохол масово по морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/10026643 www.24chasa.bg

Правят го от есенция и спирт, излиза по 7 лв. бутилката

Фалшив алкохол се продава масово по морето, като ментета са на популярни марки уиски като „Джони Уокър", „Джак Даниелс", „Джи Би", водка „Абсолют", „Смирноф" и „Горбачов", различни видове джин и ракии, както и на вино.

Това показали съвместни проверки на митниците и полицията. Фалшивите напитки се приготвяли от различни есенции, които се внасят от Китай, към тях се добавяли спирт и дестилирани вода. Ментетата на ракия, уиски и някои ликьори се правели от една смес, а при водката и джинът различно било само съотношението на съставките.

Най-лесно се подпрявало виното, защото не е акцизна стока и нямало толкова завишен контрол. Актуално били фалфикатите на розе, тъй като то било предпочитано от по-заможните клиенти.

Фалшивият алкохол най-често се приготвял в мазета и гаражи в ромските махали на София, Сливен, Стара Загора и в пограничните села. Цената на битулка излизала не повече от 7 лева. За да се прекъсне веригата при проверка, варенето на ментетата се правело на една място, а на друго се печатали фалшиви бандероли. Това ставало в жилища под наем, където лепенките се принтирали на цветен принтер, твърдят антимафиоти. Клиентите не разбирали, че пият фалшификати, тъй като виждали отворена бутилка и разкъсан бандерол на нея.

За набавянето на амбалаж били включвани по-бедни хора, които не подозирали, че участват в схема за ментета. Те били пращани да събират бутилки от кофите за боклук, срещу което получавали минимално заплащане. Имало и такива, които вземали на едро празни бутилки от пунктове за изкупуване на амбалаж.

Полицаи твърдят, че най-често по морски хотели разреждали алкохола, за да намалят риска от натравяне на клиентите. В повечето заведения обаче наливали направо от тубите с ментета с надписи - „вино", „ракия", „водка" и „уиски".

Лекари обясняват, че когато алкохолът менте е опасен за здравето, може да доведе до ослепяване, натрявания и дори смърт. Например преди година в Якоруда петима души загубиха живота си след употреба. Причината е метиловия алкохол, който се различава много от спирта и не се разрежда достатъчно. Метилът увреждал първо сърцето и можели сиптомите да се объркат с инфаркт. След това често следвал оток на мозъка. На вкус обаче не може да се различи опасният метилов и етиловият алкохол - при последния вид има по-леки поражения, които предизвикват повръщане и главоболие.