Египет достигна най-ниските нива на разпространение на Ковид-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/10026692 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Здравното министерство на Египет обяви 35 нови случаи на Ковид-19 за изминалото денонощие, като с това страната достига най-ниските нива на заразяване от началото на пандемията, съобщи онлайн изданието "Иджипт индипендънт".

Общият брой на регистрираните инфекции достигна 284 059, а на починалите след положителен тест 16494, седем от тях в понеделник. 358 души са напуснали изолационните болници след приключване на карантината им, с което общият брой на оздравелите става 227970.


През юни комисията за управление на ковид кризата в Египет отмени наложените в началото на май заради третата вълна ограничения. Едно от тях беше намаляване на работното време на заведенията и магазините до 21 часа. В момента в сила е лятното работно време, според което магазините и моловете имат право да са отворени до 23 часа през работните и до полунощ през почивните дни, а кафенетата и ресторантите до 1 часа през нощта през цялата седмица. Позволеният капацитет е 75 процента. Нарушенията се наказват с глоба и затваряне за две седмици. При повторно неспазване на правилата затварянето е за един месец, предава БТА.


Остават в сила и други ограничения. Ресторантите и кафенетата нямат право да предлагат наргилета, религиозните празненства са забранени, а сватби могат да се провеждат само на открито.
В средата на юни египетските власти обявиха, че за данъчната 2020/2021 година са осигурени 46 милиона дози ваксини срещу Ковид-19, като целта е до края на тази година да бъдат имунизирани 40 процента от населението. През юни започна и местното производство на китайската ваксина "Синовак".