Сийка Милева за сигнала на Рашков срещу Гешев: Това е политическа атака (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10026762 www.24chasa.bg
Сийка Милева

Сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков до зам. главния прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена службна, е препратен към Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Коментарът й бе повод сигналът на Рашков срещу главния прокурор.

"Това е поредната политическа атака на изпълнителната власт към прокуратурата", посочи Милева. Тя уточни, че доц. Рашков като юрист би трябвало да знае, че сигналът му е от компетенцията на Софийската градска прокуратура или Специализираната прокуратура, а не следствието, което Сарафов ръководи. 

Мотивите в самия сигнал бяха разгледани във Висшия съдебен съвет по предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов, а членовете на съвета прецениха, че сигналът е юридически несъстоятелен, припомни Милева, без да влиза в конкретика.

Ето цялото изявление на Сийка Милева: 

Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков, с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор, е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България. Сигналът е адресиран лично до г-н Борислав Сарафов - директор на Национална следствена служба. Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес - доцент Бойко Рашков, би следвало да знае, че разследването на магистрати, съгласно процесуалния закон, е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура в зависимост от твърдените факти и обстоятелства. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство.

Поради това постъпилият днес сигнал в Национална следствена служба е изпратен на единствено компетентния в случая орган - Специализираната прокуратура. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само от компетентността на прокурор.

Отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт. Очевидно, европейските ценности като върховенство на правото и разделение на властите не се зачитат от представители на изпълнителната власт, които по дефиниция са призвани да ги спазват и отстояват.

В случай че в сигнала са посочени същите факти, които бяха обект на обсъждане от ВСС по повод предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор, следва да се има предвид, че тези факти вече бяха оценени като правно несъстоятелни.

Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставяне на институциите и уронване авторитета на Прокуратурата на Република България. За съжаление, цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и тази цена ще бъде платена от българските граждани.