ГЕРБ и БСП с най-много гласове в секциите с хартиени бюлетини (Графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10027261 www.24chasa.bg
Снимка Архив.

Коалицията ГЕРБ-СДС и БСП вземат лъвския пай от гласовете в секциите с хартиени бюлетини, сочи анализ на Института за развитие на публичната среда, който се базира на официалните данни от ЦИК. Според тях на територията на България с хартиени бюлетини се е гласувало в 2495 секции. В избирателните списъци на тези секции е имало общо 327 425 души. От протоколите на комисиите става ясно, че по време на изборния ден са дописани още 18 438 души. Броят на подадените гласове е 186 815 – т.е. избирателната активност в тези секции е била 54.01%.

Данните сочат, че в секциите с до 300 избиратели категорична победа бележи ГЕРБ-СДС с 29.86%, следвана от БСП с малко над 19%. И двете коалиции получават с по 6% повече гласове в сравнение с техния общ изборен резултат. ДПС също се радват на по-висока подкрепа в „хартиените” секции, а "Има такъв народ" и "Демократична България" привличат по-малък дял от гласовете в тях.

Секцията, в която най-много избиратели са гласували с бюлетини, е в с. Въглен (община Аксаково, област Варна). В нея от общо 862 души по списък 370 са упражнили правото си на глас. Интересно е, че в тази секция не е имало поставена машина за гласуване, въпреки че вписаните в избирателния списък значително надвишават прага от 300 души.

Същата е била ситуацията в с. Въглен и на изборите през април, когато отново са се ползвали хартиени бюлетини, а в секцията гласуват 471 избиратели от 871 по списък. Според критериите на ЦИК за изборите през юли секцията във Въглен дори трябваше да е оборудвана с две машини. Това става ясно от база данни, публикувана от ЦИК, съгласно която по две машинни устройства следва да има в 1115 секции, в които през април са гласували повече от 424 избиратели

Анализът на данните с изборните резултати от 11 юли показва, че 83 от секциите с хартиени бюлетини са били с 300 и повече избиратели по списък. Някои от тях са били в лечебни заведения, но в останалите според Изборния кодекс трябва да е проведено машинно гласуване. Това обаче не се е случило. От документите, публикувани на страницата на ЦИК, не стават ясни причините за това. Общо имащите право на глас в тези 83 секции са били 28 591 души или средно по 344 на секция.