Соня Момчилова: Имам опит за СЕМ, а и обичам да се тествам на нови поприща

https://www.24chasa.bg/novini/article/10027443 www.24chasa.bg
СОНЯ МОМЧИЛОВА СНИМКА: Архив

Президентът Румен Радев назначи с указ шефката на правителствения пресцентър за член на съвета

Соня Момчилова е новият член на Съвета за електронни медии от президентската квота, след като Ивелина Димитрова подаде оставката си преди месец.

Румен Радев подписа на 27 юли указа за назначаването ѝ. По закон тя встъпва в длъжност веднага.

“Другата седмица ще съм там”, каза Момчилова, която възприема като оценка и признание новия си пост. По думите ѝ до избора ѝ вероятно се е стигнало, “наблюдавайки работата ми през всичките години и особено в последните месеци като ръководител на правителствения пресцентър на служебното правителство на Стефан Янев”.

“Обичам да се тествам на нови поприща и смятам, че имам нужния опит”, допълни тя.

Соня Момчилова има над 30 г. опит в сферата на журналистиката и медиите. Притежава

експертиза в

областта на

публичните

комуникации

и връзките с обществеността. От 1991 до 2000 г. работи в различни тв формати на БНТ като репортер, редактор и продуцент. Част от нейната творческа биография е и легендарното предаване “Ку-ку”, където тя влиза след конкурс за сценаристи. Тя е и автор на някои от песните от първия албум на Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” - “Ръгай чушки в боба”. Сред тях са “Мама на татко не дава”, “Ще ти скъсам г*за”, “Танго на БСП (к)”.

Създател и водещ е на радио- и телевизионни предавания в частни медии. Автор и преводач на книги за деца и възрастни. Има десетки публикации в различни електронни и печатни издания.

Момчилова е специализирала връзки с обществеността и комуникации във Великобритания, Нидерландия, САЩ и Белгия в периода 2001-2006 година. Автор е на рекламни и предизборни кампании, експерт по политически, медийни и корпоративни комуникации, пише в биографията ѝ, изпратена от президентството.

Ръководила е последователно пресцентъра на Министерството на правосъдието, на МВР и на Министерството на транспорта и комуникациите.

Момчилова ще заеме мястото на Ивелина Димитрова, която в края на юни подаде оставка с обяснението, че е очаквала дискусия за медийната среда, но нищо не се е случило. По закон новият член

ще довърши

мандата на

Димитрова, от

който остават

още 3 години

Мандатите в СЕМ са 6-годишни.

Съветът обаче ще бъде почти напълно обновен през април 2022 г. Тогава едновременно изтичат мандатите на председателката Бетина Жотева, избрана от президента Росен Плевнелиев, и на София Владимирова и Розита Еленова от парламентарната квота. Петият член е Галина Георгиева, също избрана от парламента.