10 дни 44 градуса ще пържат Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10027475 www.24chasa.bg
Дим от горски пожар се издига над Дросия край Атина. СНИМКИ: РОЙТЕРС

У нас се чакат 40-42°, много опасни за възрастните хора

Тежки и продължителни жеги очакват Гърция, Южна и Източна Европа.

Заради пренос на топли въздушни маси от Северна Африка в Гърция през следващите дни се очаква чувствително повишение на температурите, съобщава АНА-МПА. Гражданска защита предупреждава, че от средата на седмицата започват поне 10 дена с много високи температури, които ще достигнат 44 градуса. От Съюза на лекарите приканват всички да са изключително внимателни, защото в последните дни са

зачестили

случаите на

деца в болница

заради тежки реакции от продължително стоене на слънце.

Още в сряда в Епир и Тесалия живакът ще скочи до 39-40 градуса, а по островите - до 35-36°. След четвъртък в континенталната част на Гърция се очакват температури до 43 градуса, на островите в Йонийско море - до 38-40 градуса, а в Егейско море и на Додеканезите - 37-38°. Нощните температури също ще бъдат високи - 25-26 градуса. Захлаждане се очаква чак след 3 август.

Заради горещините движението на камиони ще бъде спирано в обедните часове. Пътна полиция приканва да не се пътува по това време на деня. Собственици на фирми, които не могат да осигурят на работниците безопасни температури на работното място,

ги пускат в

отпуск, за да не

бъдат глобени

от проверяващите екипи на синдикати и министерството по труда.

Туристическите агенции съобщават, че българи и румънци са основните туристи в Северна Гърция, предаде БНР. Те по-рядко се насочват към островите поради изискванията за здравни сертификати при пътуване с фериботи.

Подпомагани от жегата, над 50 пожара в райони с ниска и висока горска растителност са избухнали в Гърция след седмици на изключителна суша и силни ветрове, предаде ДПА. Най-опасният от тях бушува в района Стамата-Дионисос, на около 20 км североизточно от Атина.

“Повредени са къщи, много жители се наложи да бъдат отведени в безопасност”, заяви областният управител Василис Кокалис. Самолети и хеликоптери за борба с пожарите, както и многочислени сили на огнеборците се борят с пламъците, за да им попречат да достигнат къщите в селището Галини в Стамата. Силните ветрове, достигащи шеста степен по скалата на Бофорт, затрудняват много огнеборците.

Около 14 ч във вторник гражданска защита изпрати есемес предупреждение до жителите с препоръка да затворят всички врати и прозорци и да запушат комините на сградите си в Стамата, Родополи, Екали, Дросия, Дионисос.

Очакват се и силни ветрове, което създава допълнителна опасност от пожари. Гърция има лош опит с екстремно високи температури през лятото.

През 1987

година подобна

гореща вълна уби

близо 4000 души,

като най-тежко засегнати бяха възрастните хора. През 2007-а жегите предизвикаха опустошителни пожари в Пелопонес, където загинаха десетки. В момента наблюдатели се опасяват, че настъпващите горещини ще засенчат всичко познато от историята. 

Предупредителен червен код е издаден тия дни и за части от Сърбия, Италия, Испания и Унгария. В България ще се пържим на над 40 градуса. Учените отдават рекордно високите температури на климатичните промени.

Климатологът проф. Георги Рачев прогнозира, че от сряда са възможни 40-42 градуса в някои райони у нас.

Дните с тежка жега съвпадат с горещниците по нов стил, които са на 28, 29 и 30 юли. Жегите не са необичайни за нашите ширини по това време на годината. Ако се върнем в годините назад, ще си припомним стойности на термометъра от порядъка 40-43 градуса, каквито предстоят.

“Температури от 40-42 градуса не сме имали скоро. Прословутото лято на 2012 г. ще остане в историята на климатологията като много дълго и топло. Сега ще бъде горещо, а в следобедните часове – много горещо. Това ще продължи почти две седмици”, каза Рачев през Би Ти Ви.

В някои градове като Пловдив и Бяла Слатина температурите ще достигнат 41° и ще се задържат няколко дни, което прави времето опасно.

От понеделник температурите ще се понижат леко и ще са в порядъка 35-37 градуса. Времето е много опасно за възрастните хора – сухо и горещо. От 13 до 18 ч не трябва да се излиза и задължително да се пие много вода, съветва проф. Рачев.

Заради високите температури до 1 август

в София ще

се раздава

безплатна

минерална вода

на три пункта - на Орлов мост при езерото Ариана, на площада при храма “Света Неделя” и в градината на НДК при пилоните. Водата ще се предоставя до изчерпване на наличните количества. По същото време - в 13 часа до 1 август включително, ще оросяват столични булеварди.

Рекордни горещини се очакват в цяла Южна и в Източна Европа. Както всяка година, горещите въздушни маси от Северна Африка по това време се насочват към Стария континент. Тази година обаче горещият фронт от Сахара е особено силен.

Червен код за опасно време е обявен от сряда и в цяла Южна Италия. Там на остров Сардиния продължава борбата с огромните пожари. Четири самолета, изпратени от Франция и Гърция, вече се включиха в помощ на местните огнеборци. Евакуирани са над 900 души, а унищожената площ е 20 000 хектара досега. Според местната власт това е

една от

най-сериозните

природни

катастрофи

в историята

на Сардиния

Особено тежко засегната от екстремните жеги се оказва Испания, където също очакват температури до 44 градуса. “Това създава сериозна опасност, особено за по-възрастните хора. Те, както и всички останали, трябва да внимават, да се пазят и да пият много течности. Още повече че дори нощем няма да захладнява под 25 градуса”, каза пред тв RTL германският метеоролог Бьорн Александер. 

Горещият фронт от Африка носи със себе си и ситен пясък, който се разпръсква във въздуха и може да доведе до феномена “кървав дъжд” - когато червеникавите песъчинки се примесят с дъждовни капки. 

Учени: Адската жега

ще е 7 пъти по-честа в

следващите 30 години

Рекордните горещини вероятно ще станат обичайни заради климатичните промени, се казва в проучване на швейцарски учени, цитирано от Ройтерс. В следващите три десетилетия адски топли вълни може да се проявяват между два и седем пъти по-често в света в сравнение с последните 30 години.

След 2050 г., ако продължава отделянето на парникови газове със сегашните темпове, подобни жеги може да се случват от три до 21 пъти по-често.

В бъдеще температурите ще бъдат още по-високи въпреки поставените рекорди тази година, твърди съавторът на изследването Ерих Фишер, климатолог от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

Учените са използвали климатични модели, за да изчислят вероятността от рекордни горещини, които продължават поне 7 дни и превишават поставени вече рекорди. Общностите, които се подготвят за измененията на климата, трябва да се подготвят и за такива крайности, предупреждава Фишер.

Миналия месец стотици хора починаха в Канада, когато температурите достигнаха 49,6 градуса по Целзий - с 4,6 градуса повече от предишния рекорд, поставен през 1937 г.

“Не трябва вече да се изненадваме, ако ставаме свидетели на рекорди с толкова големи граници”, казва Фишер.

Дори и отделяните емисии парникови газове драстично да бъдат намалени, вероятността от горещи вълни ще остане висока, но възможността за постигане на рекордно високи температури с течение на времето ще намалее, е заключението на учените от Цюрих. Данните от проучването са публикувани в изданието “Нейчър клаймат чейндж”.