Фандъкова чака депутатите на София да ревизират плана (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10027505 www.24chasa.bg
Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта на пътя за Дивотинския манастир. СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Без разлика на партии - парите не са за мен или общината, а за хората, призова тя

Само от групата на ГЕРБ обаче я подкрепиха, останалите явно съгласни с вицето Пеканов, че се полагат по-малко за столицата

Всички депутати от София, без значение от коя партия са, да защитят интересите на столичани, когато планът за възстановяване влезе за обсъждане в парламента. За това призова кметът Йорданка Фандъкова

“Защото тези средства не са за Фандъкова или за общината, а за хората. София има интерес да се развиват другите градове, но столицата е двигател на икономиката. Софиянци плащат над 40% от данъците, а като юридически лица - над 50%. Затова тази битка не е нужна. Говорим за 1/4 от българските граждани. Правителство и община трябва да работят заедно”, заяви тя вчера.

Не зная каква е причината за тази

битка срещу

София, която

се води от

вицепремиера Атанас Пеканов. Средствата за изграждане на канализация на 4 населени места бяха изцяло отрязани от плана за възстановяване, каза Фандъкова в отговор на въпрос дали са застрашени стратегически за града проекти.

Определи като спекулация твърденията, че София е искала огромни суми по плана. “От близо 13 млрд. лв., заложени в него, средствата, които бяхме защитили в предишния вариант, бяха 360 млн. лв. за метрото и 250 млн. лв. за канализация. Сметнете какъв процент е това”, каза Фандъкова.

За разширението на метрото предвидените средства са под 50% от необходимите, като ние сме поели ангажимент да осигурим останалите, така че не отговаря на истината и твърдението, че София разчита само на европари, добави тя.

Засега обаче депутатите са далеч от единодушие по темата.

“Няма да взема отношение като политическо лице, не съм оторизиран. Но като гражданин на столицата - роден, отраснал и живеещ в центъра, ще ви кажа, че нищо, което е предложила г-жа Фандъкова, няма да срещне моето одобрение”, коментира Андрей Чорбанов от ИТН.

“Антипродуктивно е да се води битка срещу София само защото Фандъкова не е част от т.нар. управляващи в момента. Това е чиста проба реваншизъм. Така се лишават 30 хил. жители да имат ВиК мрежа. Те това го чакат от десетилетие. Няма как да се очаква, че София сама ще се справи с такива мащабни инвестиции. Защо тези хора да са по-долна ръка”, каза пред “24 часа” зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

“Защо парите от евродиаметрите са спрени?” и “Защо са изключени 200 млн. за изграждането на ВиК мрежа в четирите населени места?” - тези два въпроса отправят официално от партията към Пеканов днес. Според Ненков внасянето на плана в парламента е, за да се печели време, иначе само правителство може да го защитава пред ЕС.

“Софийският бюджет може да си позволи да отдели пари за канализация. Може да потърси финансиране и от европрограми извън плана за възстановяване. Така че

проблемът не е

толкова голям

Той е в ефективността на управлението на евросредствата. Ако то става ефективно, ще има пари за канализация във всички райони”, каза съпредседателят на ДБ Владислав Панев, който преди бе столичен общински съветник.

Същото мнение изрази и Георги Ганев от ДБ, който бе председател на финансовата комисия в 45-ия парламент. "Не трябва София да тежи на останалата част на България и да се развива за нейна сметка. През последните 10 г. диспропорционално София се ползва привилегировано от средствата от ЕС. Хората в Кюстендил, Перник, Благоевград с пълно основание се чувстват жестоко изиграни. Има средства, които според европейски приоритети трябва да отидат при тях, а не в София. Столицата е с много най-богатият град в България. Ако общинската администрация или кметът не е достатъчно кадърен, за да може с този огромен ресурс да разива града, това е отделен въпрос", каза Ганев.

“Със сигурност на първо място за столичните депутати е интересът на София. Но не съм убеден, че точно Фандъкова защитава този интерес особено с оглед на скандалните ремонтни проекти от последните години”, коментира Димитър Делчев от “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Да, трябва много неща да се направят, важен е въпросът и за чистотата на въздуха, за който трябва специална инвестиция, добави той. “В плана трябва

да се запише

и специална

програма за

въвеждането на

екоавтомобили

и инсталации за отопление. Но Фандъкова за тези неща не мисли, защото се провали през мандатите си и ще трябва да се търси друг подход”, каза Делчев.

Не съм запознат в детайли какво точно реже планът - това е теза, която Фандъкова вкара и в предизборната кампания, но от служебния кабинет я опровергаха, коментира Георги Свиленски от БСП. Според него ВиК проектите няма как да бъдат отлагани или спирани. “Трябва да се случат. Как ще бъдат финансирани, е друг въпрос - преди 1 г. нямаше план, как щяха да ги финансират тогава?”, попита той. Като софийски депутати

няма да

позволим нито

да бъде спрян

проектът за

метрото,

нито тези за канализацията. Ако са застрашени - ще трябва да се търсят други средства. Г-жа Фандъкова да не се опитва да плаши - това бе опорната ѝ точка и по времето на Орешарски, а видяхме, че метрото се строи. И без тях ще стане метрото, и без тях ще има канализация”, допълни Свиленски. Това не е окончателният вариант на плана, той ще бъде обсъден и в НС, и от новото правителство. Но София има над 1,5 млрд. бюджет - има как да се реализират проекти и по тази линия, коментира и депутатът от БСП Благовест Кирилов.