Върнаха за временен шеф на АПИ уволнения от поста преди седмица Ивайло Денчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10028592 www.24chasa.bg
инж. Ивайло Денчев

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова от понеделник, 26 юли 2021 г., инж. Ивайло Денчев е назначен за изпълняващ длъжността председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ до назначаването на титуляр, съобщиха от МРРБ.

Ивайло Денчев бе уволнен като член на управителния съвет на пътната агенция преди около седмица и половина заедно с председателя Апостол Минчев с неясни мотиви. Тогава служебната регионална министърка Виолета Комитова мотивира това с писмо на бившия шеф на АПИ, с което той си позволил да спре всички пътни ремонти в държавата - нещо, което така и не е станало факт. От 17 юли досега управителният съвет на пътната агенция, който е тричленен е само с един член - Веселин Пейков, който е в отпуска. 

Според източници на "24 часа" причината да бъде върнат временно обратно Ивайло Денчев е, че няма кой да подпише ведомостите за изплащане на юлските заплати в агенцията. Отстранените на 17 юли Апостол Минчев и Ивайло Денчев не са имало време да го направят, а заплатите на повечето служители в АПИ и в Националното толуправление, което е на подчинение на агенцията, се получават в последните работни дни на месеца за текущия месец. Те обаче няма как да бъдат платени ако ръководителят на ведомството не е подписал ведомост, с която парите да се изтеглят. Държавна агенция да не може да плати заплатите на служителите си не се е случвало в България от години. 

Другата пареща тема в пътната агенция е съдбата на общестевната поръчка за изграждане на обходния път на Габрово с тунел под Шипка. Класирането на офертите вече е приключило, но има обжалване от един от участниците, което прави неясно дали и кога ще има договор с победителя. Съмнително е обаче дали и.д. шеф на АПИ може да подпише или да спре подписването на договор за около 350 млн. лв. 

Очаквайте подробности!