Втвърдяване на ДБ и хората на Мая - червена лампичка към партията на Слави

https://www.24chasa.bg/novini/article/10028992 www.24chasa.bg
Ръководствата на двете партии се проведоха свои консултации. СНИМКА: Николай Литов

Без влияние на ГЕРБ и ДПС в следващото управление и продължаване на политиката на служебните министри, искат двете партии

Липсата на имена за новия кабинет ядоса двете формации

Не съм кандидат за главен прокурор, каза Христо Иванов

Партиите на протеста "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" на Манолова втвърдиха позицията си към партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", след като от два дни ходят на консултации, но от тях все още не произтичат крайни решения, а имена за следващ кабинет няма.

Затова ДБ и хората на Мая проведоха своя отделна консултация по инициатива на Манолова и я нарекоха "червена лампичка" към ИТН за следващо правителство. 

"Самия факт, че ДПС бяха включени във формата на преговори няма как да не е "червена лампичка" за нас. Комбинацията от фактори - липса на имена, липса на изобщо разговор, насочен към поемане на политически ангажименти и форматиране на процеса, в който се включва и ДПС, оформя модел на плаващи мнозинства, в които ДПС плува най-добре", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който още от рано сутринта нападна движението от трибуната на парламента.

Най-вероятният избор на ИТН за премиер Петър Илиев, когото "24 часа" посочи още в началото на седмицата, не е обсъждан с партиите на протеста, каза Иванов.

Без влиянието на ГЕРБ и ДПС в следващото правителство е твърдата позиция и на двете политически сили. Освен това те се обединиха около идеите им за борба с корупцията, съдебната реформа, конституционната реформа, както и за преизчисляване на пенсиите, което да се случи от 1 октомври.

Следващият кабинет трябва да следва политиките на някои министри като Бойко Рашков на вътрешните работи, вицепремиера Пеканов и здравния министър Стойчо Кацаров, посочи председателката на ИБГНИ Мая Манолова. "На базата на техния висок стандарт, професионализъм, почтеност и смелост ще преценяваме и предложенията, които ще бъдат направени от ИТН", добави Манолова.

"ГЕРБ и ДПС са носители на корупционнуия вирус и трябва да бъдат поставени под карантина", допълни Иванов. Двамата председатели на протестните политически сили подчертаха, че ще направят всичко възможно да се реализира правителство с мандата на ИТН. "Искаме с първия мандат да бъде излъчен кабинет, но той да бъде смислен. Не поставяме някакви условия, ако това не се случи и край. Конструктивни сме и няма да поставяме твърди искания", каза Христо Иванов.

"Как ще стигнем до взаимните ангажименти, които ще изпълнява следващото управление? Защото фокусът е, че в един момент просто ще се появят някакви имена, които ще бъдат гласувани или не. Интересува ме как ще постигнем определените цели", обърна се той към партията на Слави.

Иванов посочи, че ако се стигне до освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, трябва да е сигурно, че ГЕРБ и ДПС няма да повлияят на избора на следващия прокурор. "Защото в момента темата не е дали Иван Гешев ще си тръгне. В момента темата е кой ще бъде наследник и кой ще има дялове. Бързам веднага да кажа заради фантасмагориите в съзнанието на бившия премиер Бойко Борисов, не, аз не съм кандидат за поста", каза Иванов.