Монета доказва, че храмът на Дионис е бил на Перперикон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10029109 www.24chasa.bg
Сред откритите по време на археологическите разкопки монети е и тази от времето на тракийския цар Реметалк I, която доказва, че храмът на Дионис се е намирал на Перперикон. СНИМКА: Ненко Станев

Рядка тракийска монета доказва, че храмът на Дионис, където на Александър Македонски е пророкувано, че ще завладее света е бил на Перперикон. Хипотезата, че известното светилище се е намирало на историческия връх към Кърджали се зароди преди десетина години, когато при археологически разкопки беше разкрит кръгъл олтар, намиращ се над двореца-светилище. Монетата е на един от последните тракийски царе – Реметалк I, живял в края на старата и началото на новата ера.

"Известно е, че този цар на обширната държава на одрисите получава помощ от римляните срещу вожда Вологез на друг тракийски народ - обитаващите Родопите беси. От Херодот и други антични автори знаем, че бесите са пазели прочутия храм на Дионис-Загрей, в който Александър Велики по-късно получава предсказание, че ще завладее света. Това известно в античния свят светилище успешно се локализира на Перперикон. Монетата на Реметалк I, както и други негови парични знаци, намирани през предишните години, хвърлят светлина върху този сблъсък между отделните тракийски народи, малко преди напълно да паднат под римска власт", обясни ръководителят на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров.
На едната страна на тракийската монета е изобразен Реметалк I заедно със съпругата си Питодорис и малолетния си наследник Котис. От другата е неговият суверен – великият римски император Октавиан Август със своята жена Ливия.
Освен ценната монета по време на разкопките в южното подградие на Перперикон са открити три раннохристиянски гробници. Те са изсечени в скалите и са покрити с масивни каменни плочи.
"Вероятно в гробницита са погребани видни личности от раннохристиянската епоха, свързани с функционирането на епископската резиденция на Перперикон. След щателното документиране на гробните съоръжения предстои тяхното отваряне", каза още проф. Овчаров.

Проф. Николай Овчаров показва една от трите раннохристиянски гробници, които предстои да бъдат отворени.
Проф. Николай Овчаров показва една от трите раннохристиянски гробници, които предстои да бъдат отворени. СНИМКА: Ненко Станев