Бойко Рашков: Купеният вот на изборите бе туширан (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10029162 www.24chasa.bg
БОЙКО РАШКОВ СНИМКА: Николай Литов

От дълго време в нашата страна не е имало такъв успех да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това, каза вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг за купуването на гласове по време на парламентарните избори на 11 юли.

Купен вот или въобще е нямало, или е бил снижен до минимум.
„Не се е отразил на крайния резултат на изборния процес. Това се признава от абсолютно всички, включително и от партии, които са недоволни от постигнатото на последните избори“, добави Рашков. И бе категоричен, че МВР не е слугувало на нито една политическа партия.

„Ще направя сравнение с ръководството на МВР преди 4 април. Днес виждам и двамата (Младен Маринов и Христо Терзийски - б.а.) в пленарната зала – народни представители, избрани от ПП ГЕРБ – сами може да си отговорите на въпроса как са работили преди 4 април, дали са работили така, че да се елиминира криминалният вот, който години наред изкривяваше политическата картина у нас, което се постигаше с материални облаги. Казано директно - със заплащане в определен диапазон – от 30 до 100 лв. Разбрахме, че преди изборите на 11 юли на гражданите са били предлагани и хранителни продукти, дърва за огрев и какво ли още не“, припомни служебният министър.

Рашков посочи, че след анализа на данните е станало ясно защо един политик (Бойко Борисов - б.а.) непрекъснато е повтарял "Пак ги бих, на всеки избори аз ги бия". "Така е бил. С министри, излъчени от политическата партия, която той ръководи, които поставя на този пост, на който съм аз сега, които работят чисто политически. Тоест тласкат органите на МВР, които по дефиниция и закон са деполитизирани, в предизборна битка да защитават политическите интереси на една-единствена партия в тази страна. Ето така е побеждавал този човек", подчерта той. 

И бе категоричен, че настоящият парламент е реалната картина на вота на българските граждани. Вицепремиерът се ядоса на изказвания, че МВР задължавало граждани да подписват декларации. Полицията има задължение, когато разбере, че ще има изборна търговия, да предупреди този, за когото се очаква, че ще купува вот, посочи той. "Това е предвидено в Закона за МВР", каза Рашков.

"Много се надявам да остане в историята", каза Рашков за Борисов, без да го назове по име. Но добави, че политикът, който визира, е бил в ръководството на МВР, а бившият премиер бе главен секретар на ведомството в периода 2001-2005 г.

Той коментира и вулгарните изрази, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпозлва в Бургаско по негов адрес.

"Не е необходима никаква експертиза на онези звукозаписи, в които наричаше председателя на парламента по унизителен начин или пък в разговора с Томислав Дончев. Той говореше неща, които не са достойни да се коментират изобщо", подчерта служебният министър.

Коментарът му бе по повод атаката на Борисов срещу него в поморийското с. Бата в събота. "Щял да се саморазправя с мен тоя пияница. С гол гъз таралеж ще мачкаш, това ще ти кажа", обърна се тогава бившият премиер към Рашков, а изказването му бе пуснато и в личния му фейсбук профил.

Вероятно под записите за бившата председателка на парламента и Томислав Дончев, Рашков има предвид изтекли м.г. звукови файлове с глас, наподобяваш този на Борисов. Той изрича цинични думи. Лидерът на ГЕРБ вече неколкократно отрече автентичността им.

  В нарушение на Закона за класифицирана информация прокурори са идвали в ГДБОП, да се запознават с оперативни разработки от началото на тяхното регистриране и с материалите в тях, които са с гриф "Строго секретно", съобщи още Рашков на пресконференцията.

По думите му, прокурорът може да се запознава с класифицирана информация, но само на принципа "необходимост да се знае," само по отношение на делата, които са разпределени на съответния прокурор.