ГЕРБ: Ще викаме Рашков всеки ден, ако трябва

https://www.24chasa.bg/novini/article/10029311 www.24chasa.bg
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заедно с депутатите Маноил Манев (в ляво) и Тома Биков. СНИМКА: Митьо Маринов

Искат анкетна комисия за разследване действията на служебния вътрешен министър

Подслушвани ли са настоящи депутати и кандидати за депутати през последната предизборна кампания? Това питат от ГЕРБ служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Още вчера от партията внесли подписи с искане да се създаде анкетна комисия за разследване на действията на служебния министър по време на предизборната кампания. "Освен дали са използвани средства за всякакъв вид тормоз над симпатизанти, членове, кандидати от ГЕРБ в последната предизборна кампания, искаме да знаем и дали са използвани СРС включително и към настоящи депутати", заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От партията искат също Рашков да бъде изслушват отново след като по-рано днес бе на излушване в парламента, но при закрито заседание. Да бъде изслушван на закрито и председателя на бюрото за контрол на СРС. "В пленарната зала се говореха само общи приказки на зададените от нас въпроси", каза Атанасова.

Внесено е и искане следващата седмица депутатите да разгледат доклада на бюрото за контрол на СРС за 2020 г., което е внесено в деловодсвото на НС.

"Преди 2 месеца започна една медийна бомба за подслушванията, тя беше преекспонирана с една единствена цел да се удари, изчегърта ГЕРБ. Не чухме нито един факт, почиващ на някакво доказателство, че такива подслушвания са били осъществявани. Има доклад на бюрото за контрол на СРС, който отрича тези твърдения, както и прекратено досъдебно производство от прокуратурата, поради липса на доказателства", каза още Атанасова.

От ГЕРБ обвиниха Рашков в правене на внушения за партията при последното му изявление пред МВР. "Ако се наложи всеки ден ще изслушваме министър Рашков, за изясняване на фактите и обстоятелствата, около твърденията, които той хвърля в публичното пространство без да почиват на абсолютно никакви данни", заяви Атанасова.

"В МВР Рашков окрилен дали от адреналина, който го удари в парламента или от други вещества призна 3 много важни неща. Ще чуете, че благодарение на МВР съставът на народното събрание е такъв, какъвто е. Министърът на вътрешните работи официално да заяви пред цялото общество, че МВР е подредило НС, не знам дали това се нарича демокрация или полицейщина", обясни пък Маноил Манев от ГЕРБ.

14 000 са предупредителните протоколи, разписани от хора свързвани с ГЕРБ, обяви по информация на ГЕРБ Манев. Той обясни, че хората, които са ги подписали тези протоколи няма как да ги покажат, както призова Рашков, защото те не се връчват, а се запазват по полицията."Така е да може да има документ, който хем да те принуди да го подпишеш, хем после да не остави следа. Само, че 14 000 протокола винаги оставят следа", добави депутатът и добави, че Рашков се опитва се запази на поста си и при редовно правителство.