Принципал на областните болници да станат общините, предлага Кацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/10029502 www.24chasa.bg
СТОЙЧО КАЦАРОВ

За първи път държавните болници са получили финансиране в размер от 1,75 млрд. лв. от началото на 2020 г. досега. Въпреки това състоянието в тях не се е променило, твърди здравният министър 

Принципал на областните болници да станат общините, а не здравното министерство и в частност здравния министър.

Тази идея за размисъл и възможна промяна в здравната система предложи министър Стойчо Кацаров на депутатите по време на изслушването му в парламента днес. Предложението му дойде в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов, свързан с лошото състоянието на системата в момента. 

"Това е въпрос, който поставям на вниманието ви и в бъдещите ви решения да помислите добре дали министърът на здравеопазването е най-добре да бъде принципал на държавните болници. Дали всички тези болници трябва да са държавни и дали областните да не бъдат дадени за управление на общините", каза той от трибуната на Народното събрание.

Мотивът му за това е, че общините и общинските съвети могат най-добре да вземат решение кой и как да управлява болниците в съответната област, защото те виждат какво се случва в тях и могат да търсят отговорност, ако управлението е лошо.

"Начинът, по който сега се определят управляващите на болниците и се попълват съветите на директорите, се използва за задоволяване на политическите интереси, а не на добър инструмент за управление на бониците", посочи Кацаров. 

Като пример за лошия модел на финансиране и на пряка ефективност от него в здравната система, Кацаров даде с получените от държавните болници средства от началото на 2020 г. досега.

"От началото на 2020 г. досега държавните болници са получили от НЗОК 1,470 млрд. лв. за дейност. Отделно от това са получили допълнително субсидиране от 325 млн. лв. под формата на капиталови разходи, директни субсидии за неблагоприятни условия, доплащане до 85% от изработената им за януари 2020 г. дейност, включително за директно изплащане на заплати и др. Т.е. за година и 6 месеца около 60 държавни болници са били финансирани с общо 1,725 млрд. лв. Това е много голяма сума, болниците в страната ни не са получавали такива средства пред това. Въпреки това финансовото им състояние не се различава от това преди да получат тези щедри субсидии през последната година. Това говори за неефективност в управлението на тези структури като цяло", каза Кацаров.

Той се обърна към народните представители, че те могат да променят формата на избиране на управление в болниците, включително и техния статут, но това нямало да подобри нито качеството, нито нивото на предлаганата медицинска помощ. Нужна е по-голяма реформа, която отново да постави пациента в центъра .

"Пациентът сега не е в центъра на системата, а в периферията. Превърнахме тази система в задоволяване на доставчиците на услугите", каза той.