"Нетфликс" и "Дисни" ще снимат в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/10029648 www.24chasa.bg

Филмовите компании "Нетфликс" и "Дисни" имат интерес да правят своите продукции в България. "Дисни" дори е започнала да снима у нас.
Това обявиха министрите на околната среда и на икономиката Асен Личев и Кирил Петков на съвместна пресконференция.

Стрийминг платформата "Нетфликс" е известна със собствените си продукции, като се разпространява срещу заплащане. "Дисни" пък е популярна с анимационните си филми. 

Двете компании са чакали приемането на изменения в Закона за филмовата индустрия, за да започнат работа в България. Изменения в наредбата за прилагането на закона беше приета от Министерския съвет на заседанието му днес. С тях се увеличават бюджетите на отделните схеми за държавна помощ, като се предвижда осигуряване на субсидия за създадените изцяло две нови схеми за държавна помощ - за възстановяване на разходи, и за подпомагане на създаването на филмови сериали. Така българската филмова индустрия ще се доближи до стандартите на Европейската практика и тенденции в областта и културните потребности на обществото. Това ще е от съществено значение за оцеляване на националното филмово творчество, националната киноидентичност и запазване на културното разнообразие в рамките на Европейския съюз.