Кремъл: Байдън греши като казва, че Русия има само ядрени оръжия и петрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/10029737 www.24chasa.bg
Джо Байдън

Кремъл заяви днес, че твърдението на американския президент Джо Байдън, че Русия притежава единствено ядрени оръжия и петрол е далеч от истината и показва непознаване на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън направи това изказване вчера по време на реч, в която предупреди, че ако САЩ стигнат до "истинска война" със "световна сила" тя може да стане резултат от значителна кибератака срещу страната, подчертавайки нарастващите заплахи, каквито според Вашингтон представляват Русия и Китай.

Байдън се похвали, че американското разузнаване е по-добро от руското и каза, че Путин "е изправен пред истински проблем".

"Той управлява икономика, която разполага с ядрени оръжия и петролни кладенци, и с нищо друго. Нищо повече. Каква икономика имат изобщо, осмата най-малка в света в момента, да не би да е най-голямата? Той знае, че е изправен пред истински проблем, което го прави още по-опасен, според мен", каза Байдън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че изглежда сякаш Байдън, който произнесе речта си по време на посещение в Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), нарочно е пригодил посланието си към разузнавателната общност в страната и е искал да я впечатли.

Песков каза, че САЩ са съперник на Русия, макар да се предприемат действия за стабилизиране на изострените отношения. Високопоставени американски и руски представители започнаха днес в Женева разговори за стратегическата ядрена стабилност.

Говорителят на Кремъл отхвърли също твърденията на Байдън, че Русия вече се намесва в междинните избори в САЩ, насрочени за 2022 г.