БСП и ИТН 2 часа обсъждаха финансовите си политики, няма да се приватизира ББР

https://www.24chasa.bg/novini/article/10029895 www.24chasa.bg
Румен Гечев СНИМКА: Архив

Било идея само на Николай Василев

Няма да има приватизация на Българската банка за развитие. Това е било мнение само на Николай Василев, обясни Румен Гечев от БСП след 2-часова среща на финансови експерти на левицата и на "Има такъв народ". Консултацията започнала с темата за банката, а до същото заключение се стигна и след вчерашната среща за обсъждане на финансови политики с "Демократична България".

Данъчната система също е била сред темите, които са обсъждали двете партии. "На този етап никой няма намерение да променя данъците за бизнеса, данъците върху доходите не са обсъждани. Обсъждахме какво може да се направи в бъдеще при по-висок растеж и по-големи бюджетни приходи, обсъждахме възможностите за необлагаем минимум. Ще имаме и конкретни решения, когато имаме и конкретни резултати в увеличението на бюджетните приходи", каза още Гечев.

Като конструктивен определи диалога между двете партии финансовия експерт на ИТН Любомир Каримански. Той единствено коментира, че не са говорили за имена на евентуални министри в бъдещ кабинет.

"Разделяме се с много добри чувства и както и да се развият нещата и двете страни сме готови да подкрепим всички разумни за България решения, които биха довели до използването на повече европейски подходи при решаването на проблемите ни", каза Румен Гечев.

Депутатът от БСП видя у ИТН "воля да се направи устойчива икономиката за България". "Срещата мина на професионално равнище и ние намерихме общ език по една проста причина и това е, че и двете програми са правени съобразно политиките, които провеждат страните от ЕС, съобразно кризата от 2007-2009 г. и последната COVID-криза, която показа, че държавите са длъжни, използвайки държавни средства да създадат условия и пряко или косвено да помогнат на бизнеса и на малките и средни фирми. В същото време да помогнат и на обществото", обясни още Гечев.