Пари за 60/40 има до юли, после трябва актуализация на бюджета (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10030347 www.24chasa.bg
В сряда правителството одобри допълнително 161,6 млн. лв. за мярката 60/40. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Държавата ще плаща на бизнеса по схемата 60/40 и през юни и юли, за да запазят 80 хил. работни места. В сряда правителството одобри допълнително 161,6 млн. лв., които трябва да стигнат за двата месеца. Парите са осигурени от преструктуриране на разходите в бюджета.

През тези два месеца парите се дават по нова схема. Държавата плаща 60% от заплатата и дължимите осигуровки за работници, но само за фирми със спад на приходите над 40%. Досега те трябваше да доказват намален оборот от 20%. Има и втори праг - за компании с намален оборот между 30 и 40%. За тях държавата ще плаща заплатата на 50%, а другата половина ще се покрива от работодателите. Този нов дизайн на мярката бе въведен, за да може да не се спира помощта за бизнеса.

В актуализацията на бюджета, която подготви служебното правителство, са предвидени 400 млн. лв. разходи за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. Те ще са за дофинансиране на мярката 60/40 до края на годината. “Буди безпокойство липсата на предвидени средства, с които да бъдат компенсирани търговци, чиято дейност би могла да бъде преустановена или ограничена при евентуална четвърта вълна от коронавируса и налагане на нови ограничителни мерки, написаха в становище от Българската стопанска камара.